Doi manageri de spital COVID din București vorbesc despre o schimbare de atitudine a pacienților vechi și noi în ultimele zile.
”Au dispărut cei care își doresc să iasă din spital înainte de a se negativa, chiar și cei asimptomatici. Toți vor acum să plece acasă vindecați”, a declarat pentru Libertatea Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, precizând că săptămâna aceasta nu a mai avut nicio externare la cerere.
Aceeași observație o are și doctorului Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, care conduce cea mai mare unitate medicală din București dedicată COVID. ”Nu mai cer să se externeze decât după ce rezultatul testului e negativ”, a declarat directorul.
Cei doi manageri pun această schimbare pe seama mediatizării mai multor cazuri de pacienți care au refuzat internarea și au ajuns apoi în spital cu simptome grave, fie au decedat acasă. ”Au început să conștientizeze mai bine că ignorarea acestei boli înseamnă uneori viața lor sau a celor dragi lor”, a spus doctorul Mahler.
Conform ultimei comunicării oficiale, până pe 23 iulie, un număr de 2.787 de pacienți asimptomatici timp de 10 zile ori cu simptome ameliorate după 72 de ore s-au externat la cerere.
În același timp, numărul celor care au părăsit spitalul mai repede, invocând decizia Curții Constituționale, s-a oprit pe 21 iulie la 1.087 de infectați.
După acest moment, odată cu intrarea în vigoare a legii carantinării și a izolării, pacienți asimptomatici ce prezintă factori de risc sau cei cu simptomatologie ameliorată după 72 de ore mai pot fi externați doar cu recomandarea medicului curant. Ei nu mai pot pleca din spital pe proprie răspundere, ci doar pot să conteste în instanță decizia medicală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro