Într-un singur bar amgăsit patru mărci de la noi

Prima săptămână a încercării mele de a afla de ce produsele româneşti nu mai sunt la mare căutare s-a încheiat cu o seară distractivă cu prietenele pe care am reuşit să le fac părtaşe la experiment. Prilej tocmai bun, pentru a vedea cât de la îndemână sau cât de populară e “consumaţia” autohtonă prin baruri şi prin cluburi. Considerând că zona “fierbinte” a ieşirilor în oraş este în centrul Capitalei, am pornit în căutarea licorilor indigene din Piaţa Universităţii, urmând ca punctul terminus al “călătoriei” să fie Piaţa Unirii.

În primul club, e adevărat ceva mai arătos, am avut de ales doar între cocktail- uri cu nume străine, apă minerală “de fiţe” şi câteva sucuri naturale exotice. Verdictul: înfrângere totală. Acelaşi scenariu se repetă în alte trei baruri, unde găsim doar apă plată autohtonă cu nume de izvor, dar la preţ de peste cinci lei sticla.

Setea şi nerăbdarea de a vedea o licoare bahică românească ne fac să ne continuăm căutarea. Norocul ne surâde într-un bar pe care de-abia îl descoperim, ce oferă, cu preponderenţă, bere românească. Aici, din şase sortimente, patru sunt neaoşe: o adevărată majoritate românească. Din soiurile expuse la bar am ales berea Timişoreana, care a costat cinci lei halba. E clar: aici este patria băuturilor autohtone!

Teoretic, am avea de unde alege

Deşi se găseşte cu mare greutate în localuri, berea românească este bine reprezentată pe piaţa autohtonă de opt mărci de renume. Timişoreana, Ursus, Azuga, Burger, Ciuc, Ciucaş, Noroc sau Stejar şi-au făcut un loc în inimile băutorilor de bere. Una e cunoscută ca fiind cea mai dulce dintre toate, alta, cea mai puternică, iar alte sortimente sunt preferate de clienţi, pentru că au preţuri mici şi ambalaje atractive. Fiecare din aceste mărci a rezistat în competiţia cu băuturile străine făcute din malţ, păstrându- şi un preţ modest.

Spune-ţi părerea despre experimentul nostru

Dacă vrei să ne spui ce crezi despre experimentul iniţiat de ziarul nostru sau, pur şi simplu, vrei să faci comentarii despre produsele autohtone care se găsesc pe piaţă, contactează-ne la produsinromania@libertatea.ro. Aşteptăm la aceeaşi adresă de e-mail şi indicaţii utile despre locurile unde putem găsi astfel de produse.

 
 

Urmărește-ne pe Google News