Sughițul e o contracție involuntară și convulsivă a diafragmei, mușchi care ajută la respiratie și care separaă toracele de abdomen. Este însoțit de un sunet caracteristic, scurt și repetat, care însă nu durează mai mult de câteva minute. Dacă nu dispare, atunci este indicat să ne ajutăm un pic pentru a scăpa de el. Există câteva metode, clasice, prin care putem face ca sughițul să ne dea pace: să ne ținem respirația și să numărăm rar până la 10, să bem un pahar de apă rece sau să mâncăm o linguriță de zahăr sau de miere.
În cazul în care „convulsia” nu se duce, ar fi cazul să cerem sfatul medicului.
Există trei tipuri de sughiț: persistent, care ține peste 48 de ore sau refractar, care durează peste o lună. Acesta din urmă, deși foarte rar, poate provoca epuizare, lipsă de somn și pierdere în greutate. Atat sughitul persistent cât și cel refractar pot fi semnul unei probleme mai grave de sănătate și este recomandat să fie verificate de către un medic.
De asemenea, aceste tipuri de sughiț pot ascunde mai multe afecțiuni: probleme ale sistemului nervos central, cum ar fi cancerul, infecții, accident vascular cerebral sau alte leziuni, probleme ale proceselor chimice care au loc în organism (probleme metabolice), cum ar fi scăderea funcției renale sau hiperventilație, iritatie a nervilor din cap, gît sau piept (nervul vag sau frenic) ori probleme de sănătate mintală.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!