Glaucomul produce multă orbire pe glob

Glaucomul este o boală gravă care produce multă orbire pe mapamond.

”Un consult oftalmologic trebuie făcut măcar odată pe an, mai ales dacă în familie au fost cazuri de cataractă și glaucom congenital sau chiar de cancer intraocular. Din păcate aceste boli se transmit în proporție de 90% la descendenți. Sunt mulți copii cu  ochii mari , aceia sunt ochi bolnavi. Oamenii sun că sunt ochi frumoși, dar este o patologie gravă, glaucom congenital”, a explicat prof dr Monica Pop, la Interviurile Libertatea Live.

Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie (FOTO: Adi Manolache)

Conjunctivitele sunt specifice verii

Conjunctivitele, bolile inflamatorii sunt specifice verii și trebuie tratate doar de oftalmolog.

” Sunt trei lucrui interzise: adresarea către medicul de familie, către pediatru sau către farmacist. Este nenorocire să dai sfaturi medicale oftalmologice, dacă ai altă specialitate. Produsul recomandat poate avea exact efectul invers, dacă nu ești de specialitate, pentru că poți da ceva care să provoace pierderea vederii. Niciodată, nimeni nu are voie să pună în ochi altceva decât este destinat ochiului. Din păcate vin pacienți cu picături puse în ochi, dar care nu se potrivesc diagnosticului”, a adăugat managerul Spitalului de Oftalmologie.

Cele mai bune mijloace de dezinfecție sunt: apa rece și săpunul

Cele mai bune dezinfectante în conjunctivită sunt apa rece și săpunul, la copii, este indicat un șampon care nu ustură.

”O zi s-au două le dau doar sfaturi pentru dezinfecarea ochilor. Dacă continuă inflamația, dăm picături specifice pe care le recomandă numai oftalmologul. Îi sfătuiesc pe toți, colegi de diverse specialități, persoane fără pregătire medicală sau foști pacienți să nu dea niciun sfat pentru că pot recomanda ceva ce este containdicat în conjuctivita virală pe care o are respectivul bolnav și pot apărea complicații severe”, a adăugat oftalmologul.

Să nu meargă la medici de altă specialitate

Conjunctivita virală apare la ambii ochi, dar cu un decalaj evolutiv. Adică apare mai întâi la un ochi și peste câteva zile la celălalt.

”Conjunctivita virală este foarte contagioasă. Se transmite prin atingere, prin aer, prin orice. Am avut o epidemie de conjunctivită virală și atunci am oprit școlile. O astfel de epidemie afectează tot neamul. Netratată poate avea sechele serioase”, a mai spus prof dr Pop.

Conjunctivita de piscină este foarte contagioasă

”Are unul boala, o fac toți, de aceea după ieșirea din apă, este indicat spălatul cu apă rece și săpun. Când a fost epidemie s-a îmbolnăvit până și persoanalul medical. Am avut două persoane care au fost trasferate la Institutul Matei Balș. Așadar, conjunctivita virală este gravă, la fel conjunctivita bacteriană gonococică”, a mai spus prof dr. Monica Pop.

Conjunctivita alergică nu este gravă, dar poate dura ani

Conjunctivita alergică nu este gravă dar începe pe la 2 ani și durează până la 18 ani.

”Pacienții au prurit intens. Erau copii cu conjunctivită  alergi la cretă. Au fost obligați să facă școala acasă. Boala apare odată, de două ori pe an”, a adăugat medicul.

În oftalmologie, tratamentul naturist nu există

Sunt oameni care cer sfat unor naturiști pentru un tratament exclusiv naturist. Dar, din păcate nu ajută la nimic.

”Am auzit cele mai înspăimântătoare sfaturi, chiar și terapie cu urină. Nici urino-terapie, nici terapia cu miere, nici aceea cu ceai de rostopască, nici de gălbenele , nici de mușețel, nimic nu se pune în ochi, pentru că se poate pierde vederea pe veci. Niciodată nu e voie să pui în ochi altceva decât produse oftalmologice destinate globului ocular. Este tragic că sunt oameni care au lăsat fără vedere alți oameni care au crezut în ei”, a precizat prof dr Monica Pop.

Lentile de contact să fie date cu zgârcenie

Legat de lentilele de contact, managerul Spitalului de Oftalmologie spune că și în acest caz trebuie prudență.

”Nu orice ochi suportă lentilele de contact. Trebuie respectată indicația medicală și dat lentile de contact cu mult mai multă zgârcenie. Am avut pacientă, 26 de ani, profesoară,  care acum  are proteză oculară pentru că a făcut  infecție de la o lentilă de contact .

Lentilele sunt niște soluții pentru anumite situații, și anume atunci când este mare diferența, mai mult de trei dioprti între cei doi. Am avut un alt caz grav, un băiat care a luat lentile de contact de pe net a făcut o infecție severă din care a scăpat foarte greu. Copilul a vrut să mediatizeze cazul ca să nu mai fie și alții păcăliți, iar noi am primit multe  injurăturii”, a adăugat medicul.

Orice lăcrimare, înroșire sau secreție reprezintă urgență medicală

Cei care poartă lentile trebuie să meargă urgent la medic dacă apar simptome de genul: inroșire, lăcrimare, secreție. Trebuie tratament urgent cu antibiotic. Lentilele trebuie să aibă certificat de garanție. Și, încă ceva, este contraindicat ca un purtător de lentile să înoate pe sub apă.

Alimentele ajută  vederea, o legendă

Este o legendă, o poveste, să crezi că un anumit tip de hrană poate ajuta vederea.

”Nu are nicio legătură cu vedere. Un copil care mănâncă mult morcov face pielea portocalie, de crezi că are boală de ficat. Nu este adevărat că morcovii ajută vederea”, a mai spus managerul Pop. În schimb, este recunoscut că, pentru cei cu risc de glaucom, consumul de cafea poate declanșa boala.

Foarte multă cafea se poate produce glaucom

”Mă refer la cei care au gena respectivă, dacă există boala deja, este tragedie. Depinde cât este și tensiunea intraoculară, pentru că valoarea normală este între 12 și 20. De aceea, recomand cafea decofeinizată”, a precizat prof Monica Pop, atrăgînd atenția asupra suferințelor oculare grave care apar frecvent la diabetici.

Cel mai bun prieten al ochilor este grija față de ei.

Este vorba despre protecția ochilor, controlul periodic, igienă, odihnă.

”Să  avem grijă de ochi, mai ales când în familile există patologie oftalmologică. Un omul sănătos pune ochelari la 40 de ani. Apoi, cel mai mare dușman al ochiului este neglijența. Ochii au nevoie să fie protejați cu ochelarii potriviți atunci când este vorba de scris, de citit, dar și pentru protecția solară.Neglijați ochii se îmbolnăvesc”, a conchis prof dr Monica Pop.


GALERIE FOTO. Desant în România al giganţilor industriei de apărare mondiale. Bugetul pentru apărare a atras sute de expozanţi la BSDA 2018

Urmărește-ne pe Google News