Fiecare regiune istorică prezenta urări pentru noul an şi aducea cadouri. Evenimentul avea loc, în fiecare an, în prima parte a zilei de 31 decembrie. Nicolae Ceauşescu înregistra un mesaj de Anul Nou, care era difuzat la miezul nopţii. La momentul respectiv, cuplul prezidenţial se afla la petrecere împreună cu cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii.
La masă se serveau mâncărurile tradiţionale româneşti, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, ca dezvăluit adevărul.ro.
Elena Ceaușescu bea băuturi dulci, Nicolae era îndrăgostit de sarmale
Participanţi la aceste petreceri susţineau că Elenei Ceauşescu bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura, dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele.
Se mai servea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Petrecerea era „condimentată” de cei mai în vogă artişti ai vremii. De obicei, masa se încheia până la ora 02.00, când cuplul Ceauşescu se retrăgea la culcare.
„Toți trimiteau numai prostii”
Arhitectul Camil Roguski (decedat în 2012) a fost omul de casă al soţilor Ceauşescu. El se ocupa în fiecare an de împodobirea brazilor şi de primirea cadourilor de Crăciun şi Anul Nou. „Îi făceam pomul de Crăciun, trebuia să se simtă mirosul de pădure, aduceam două maşini mari de cetină.
Puneam numai globuri albe, impodobeam brazii de la fiecare vilă a lui, nu puneam dulciuri sau luminiţe electrice, pentru că nu ne dădeau voie pompierii. Printre brazi puneam animale sălbatice împăiate pentru că-i plăceau lui Ceausescu.
De Revelion, familia Ceausescu nu făcea ceva ieşit din comun, ba din contra, era vorba de ceva banal. Se uitau la televizor, urmăreau amândoi discursul lui. Lui Ceauşescu îi plăcea să se vadă la televizor”, a spus arhitectul Roguski.
Secretarii de partid, directorii de întreprinderi, chiar şi oameni simpli nu ratau ocazia de a le trimite celor doi cadouri. „Aproape toţi trimiteau nişte proştii. De exemplu, au primit un covor pe care scria «Să trăiţi Tovarăşu Ceauşescu». Şi te ştergeai cu picioarele pe nasul lui.
Tablouri făcute după fotografiile lor, tractoare, lucruri inutile. În ultimul an s-a luat hotărârea ca noi să trimitem fiecărui judeţ în parte o lista cu obiecte de care aveam nevoie prin mobilarea sau decorarea celorlalte case şi palate ale lui Ceauşescu.
Mobilă, obiecte decorative, ceva care să fie de folos. Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o expozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”, mai susţinea Camil Roguski.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro