Puerto Rico, care se confruntă în continuare cu probleme după uraganul Irma, dar problemele adevărate au venit săptămâna aceasta când au fost loviți de uraganul Maria.
Maria „va devasta cea mai mare parte a insulei”, a declarat guvernul Puerto Rico, Ricardo Rosselló, la începutul acestei săptămâni. El a descris răspunsul federal de urgență înaintea furtunii drept „fenomenal”, adăugând că speră ca restul SUA să sprijine insula și după furtună.
„După Irma, oamenii din Puerto Rico s-au mobilizat și i-au ajutat pe alții”, a spus el, potrivit USA Today. „Ne-am făcut partea noastră. Dar probabil că vom avea nevoie de mult ajutor, o mulțime de colaborări, după această furtună”, a explicat Rossello.
Totuși, perspectiva unei mobilizări generale destul de slabă, deoarece studiile arată că mai puțin de jumătate dintre americani conștientizează că cei care locuiesc pe insulă sunt cetățeni ai Statelor Unite.
Potrivit unui sondaj realizat în martie Suffolk, doar 47 la sută dintre americani știau că o persoană născută în Puerto Rico din părinți portoricani este de fapt cetățean american, în timp ce 30 la sută au spus că vor fi cetățean portorican. Restul respondenților au oferit alte răspunsuri sau au spus că nu sunt siguri.
Ancheta Economist / YouGov din mai 2016 a constatat și o confuzie semnificativă cu privire la statutul insulei, doar 43% spunând că oamenii născuți în Puerto Rico cu părinții din Puerto Rican ar fi cetățeni americani. Patruzeci și unu la sută au spus că vor fi cetățeni portughezi, iar ceilalți au spus că sunt incertați.
Portoricanii și-au câștigat cetățenia americană în urmă cu 100 de ani, Woodrow Wilson. Aceștia pot călători liber în SUA și pot trimite delegați la convenții de partid, deși cei de pe insulă nu pot vota la alegerile generale prezidențiale.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV | Nu mai are balta pește! Lipovenii din Deltă, obligați să pescuiască în Irlanda și Scoția