Libertatea vă prezintă cele mai importante încercări de a găsi un leac pentru coronavirus la nivel mondial.
China va avea un vaccin la finele lui aprilie
China este locul de pornire a infecției și este, probabil, cea mai avansată țară în lupta împotriva acesteia. Oficialii chinezi au anunțat că un vaccin ar putea fi folosit “pentru folosire urgentă” la finele lunii aprilie. În mod normal, un vaccin poate fi pus pe piață în 12-18 luni, dar testele și procedurile de autorizare pot fi accelerate.
“Potrivit estimărilor noastre, suntem încrezători că în aprilie unele dintre vaccinuri vor intra în cercetare clinică sau vor fi folosite în situații urgente”, a declarat vineri Zheng Zhongwei, directorul Centrului de Știință și Dezvoltare Tehnologică din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate.
El a spus că zeci de institute de cercetare sunt implicate și că acestea studiază mai multe tipuri de vaccinuri.
Compania americană Moderna
Compania americană de biotehnologie Moderna a avansat, la rândul său, în căutarea unui vaccin. Aceasta a livrat deja primele doze către Institutele Naționale de Sănătate (NIH).
Un institut de cercetare din Seattle pregătește deja testarea a 45 de voluntari pentru a vedea dacă vaccinul dezvoltat de Moderna și NIH este util.
Inovio Pharmaceuticals
Inovio Pharmaceuticals este o altă companie americană de biotehnologie. Potrivit ABC News, aceasta va începe testele de siguranță luna viitoare, pe câteva zeci de voluntari la Universitatea Pennsylvania și un centru de testare din Kansas City, statul american Missouri.
Acțiunile Innovio au crescut puternic pe burse, înregistrând un plus de 300% în ultimele trei luni.
Compania cu sediul în Plymouth Meeting, Pennsylvania, este specializată în dezvoltarea de vaccinuri pe bază de ADN. Este singura companie care a avut un vaccin pentru MERS și cea care în 2016 a fost chemată în ajutor în lupta împotriva epidemiei Zika și împotriva Ebola în 2014, potrivit MarketWatch.
Analiștii din domeniu se așteaptă ca societatea să producă un milion de doze de vaccin până la finele anului, cu finanțarea actuală pe care o are, însă ar avea nevoie de resurse suplimentare dacă autoritățile doresc mai multe.
Gilead Sciences
Aceasta este una dintre cele mai mari companii pharma care încearcă găsirea unui tratament pentru coronavirus.
Compania are venituri anuale de peste 22 de miliarde de dolari și un profit net de 5,4 miliarde.
Gilead este cunoscută pentru Sovaldi, primul tratament major pentru Hepatita C. Acesta a dus însă și la dezbateri privind prețul mare al medicamentelor.
Gigantul derulează deja teste în Wuhan, fiind folosit medicamentul Remdesivir. Acesta a fost dezvoltat inițial împotriva Ebola, dar compania îl folosește și împotriva coronavirusului.
The Guardian notează că un american de 35 de ani tratat cu Remdesivir s-a vindecat de coronavirus.
GlaxoSmithKline
Acesta este unul dintre cele mai mari grupuri din industria farmaceutică mondială. Compania a produs vaccinuri împotriva gripei normale, dar și vaccinuri HPV împotriva cancerului de col uterin.
Potrivit MarketWatch, în luna februarie, Universitatea din Queensland a anunțat că va avea acces la platforma sa de adjuvanți, despre care se crede că ar crește răspunsul unui vaccin și scade doza necesară.
În 24 februarie, Clover Biopharmaceuticals, o companie din China, a anunțat că folosește tehnologia GSK privind adjuvanții pentru propriul vaccin testat.
Alte companii mari care caută vaccinuri pentru coronavirus sunt Sanofi (Franța), Johnson & Johnson (SUA) și Takeda (Japonia).
Algernon testează un tratament
Compania canadiană Algernon explorează ideea folosirii Ifenprodil, un inhibitor, drept un potențial tratament pentru COVID-19.
Datele privind studiile pe șoareci infectați cu H5N1 (gripă aviară) arată că acesta a scăzut semnificativ problemele de plămâni și a îmbunătățit rata de supraviețuire.
Studiul a mai găsit o scădere puternică a infiltrării leucocitelor, ameliorarea edemelor pulmonare și o îmbunătățire cu 40% a ratei de supraviețuire la șoarecii de laborator folosiți, conform Pharmaceutical-technology.com.
Ifenprodil este folosit în Japonia de peste 20 de ani.