„Ideea acestui design a fost de a transmite cât mai multe informații despre societate și despre specia umană într-un text cât mai scurt”, spune Jonathan Jiang, cercetător NASA și șeful echipei care a creat mesajul, pentru revista Scientific American.
Acest mesaj se numește „Beacon in the Galaxy” (BITG – „balize în galaxie”) și este o versiune reînnoită a textului Arecibo din 1974. Mesajul interstelar de-atunci a fost mai degrabă o demonstrație tehnologică decât o încercare de a intra în contact cu forme extraterestre. Telescopul Arecibo din Puerto Rico, folosit la transmiterea mesajului radio interstelar, s-a prăbușit în decembrie 2020 din cauza deteriorării, potrivit Digi24.
Ce conține mesajul
Cercetătorii au compus mesajul sub forma unei bitmap, o „hartă de biți” prin care codul binar este folosit pentru a crea o imagine pixelată. Oamenii de știință au folosit codul binar pentru că „este cea mai simplă formă a matematicii” și cu cea mai mare probabilitate de înțelegere de către orice formă de viață extraterestră.
„Beacon in the Galaxy” se întinde pe 13 pagini și conține concepte matematice, precum adunarea și înmulțirea, numerele prime, pe care oamenii de știință le consideră ca o dovadă de inteligență avansată, formule fizice și chimice și compoziția ADN-ului uman.
Conține, de asemenea, o hartă a Sistemului Solar, poziția aproximativă a Pământului în Calea Lactee, precum și o hartă cu proporțiile de pământ și apă, „suficiente informații pentru ca posibilele forme de viață extraterestre să ne poată transmite un mesaj sau, dacă tehnologia lor este suficient de avansată, să trimită o navă pe Pământ la un moment dat, în viitor”.
Pe ultimele pagini au fost desenați doi oameni, un bărbat și o femeie.
Ar trebui sau nu să căutăm altă viață în cosmos?
Jiang și echipa sa au propus ca mesajul lor să fie transmis fie de la telescopul din California, fie de la cel din China, fiind singurele disponibile pentru astfel de activități, după prăbușirea lui Arecibo. Doar că acestea sunt capabile doar să „asculte” cosmosul, nu și să „vorbească” cu el, așa că ar trebui ca tehnica lor să fie actualizată, ceea ce se ia acum în discuție.
Dacă acest lucru va fi acceptat, mesajul ar putea fi transmis în cosmos cândva în viitorul apropiat, când Pământul se află la un unghi de 90 de grade între Soare și roiul globular de stele din centrul Căii Lactee, acolo unde trebuie să ajungă bitmapul. Asta va crește șansele ca mesajul să fie auzit, scrie Scientific American.
Comunicarea cu posibile forme extraterestre a ocupat dintotdeauna o poziție controversată în comunitatea Institutului de Cercetare a Inteligenței Extraterestre (SETI). Instituția se ocupă mai degrabă de a asculta eventuale mesaje venite din cosmos, decât de a transmite mesaje.
Cei care critică cea din urmă parte spun că în cel mai bun caz, e o pierdere de vreme, dar poate fi și o activitate periculoasă, pentru că sunt șanse mici ca încercarea noastră de comunicare să ajungă la planeta potrivită, „prietenoasă”.
„Personal, nu mi-e teamă că vom fi invadați, dar altora, da. Doar pentru că eu nu le împărtășesc teama nu înseamnă că îngrijorările lor sunt irelevante”, spune Sheri Wells-Jensen, profesoară asociată la Bowling Green State University, din SUA, și expertă pe teme culturale și lingvistice asociate mesajelor interstelare.
Mulți cred însă că beneficiile și câștigurile obținute în cazul în care SETI transmite acest mesaj în cosmos depășesc riscurile, notează Scientific American. Unul dintre principalele argumente este că primul contact cu o viață din spațiu va fi unul dintre cele mai memorabile momente din istoria omenirii.
În plus, spune Jonathan Jing, nu avem de ce să ne îngrijorăm, pentru că orice ființă extraterestră capabilă să călătorească pe Pământ este de asemenea capabilă să detecteze forme de viață, deci să detecteze oamenii, după semnătura chimică și radiațiile electromagnetice de la radio și TV și de la sistemele radar.