În cele 61 de produse analizate s-au identificat 29 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, sorbat de potasiu, citrat de sodiu, caroteni, carmin, sorbitol, gumă guar, gumă de celuloză, acid malic, poligliceroli esteri ai acizilor grași, celuloză microcristalină, acid tartric, lecitină de soia, pectine, acid citric, acid sorbic, alfa-tocoferol, alginat de sodiu, difosfat disodic, acid fosforic, carboximetilceluloza, sirop de malitol, acid ascorbic, ester diacetil tartric, poliricinoleat de poliglicerol, stearoil lactilat de sodiu, dioxid de titan și acetat de sodiu.

În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de caise, aromă de cireșe, aromă de căpșuni, aromă de unt, aromă de alune de pădure, aromă de vanilie, aromă de ciocolată, aromă de caramel, aromă de vin spumant și arome nedefinite. Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

”Treaba este însă foarte serioasă, iar croasanții sunt bombe calorice, pline de zahăr și uleiuri vegetale, fără aport nutrițional corect. Sigur, dacă sunteți sportivi de performanță, puteți arde 2-3 croasanți dintr-o lovitură, iar dacă nu este o obisnuință, nu se întâmplă nimic. Dacă facem parte din categoria oamenilor “normali”, dar atenți la sănătate, nutriție și mișcare, croissantul poate reprezenta doar un răsfăț rarisim pierdut între o roabă de pește slab și plantația de broccoli. În rest, este un aliment vădit nesănătos, plin de conservanți, amelioratori de gust și arome. Dacă totuși nu putem renunța, asociați-l unui iaurt slab și mai reducem “dezastrul”. Dacă vorbim despre copii, croissantul nu are ce să caute în alimentația acestora, mai ales că unele conțin și alcool etilic”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, Reprezentant pentru România al „Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață”.

În ceea ce privește prezenţa aditivilor și aromelor sintetice în produsele analizate, situația se prezintă astfel:

Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari, între 3 aditivi și 10 aditivi;

  • 75% din produsele analizate conțin între 5 şi 10 aditivi alimentari;
  • 33% din produsele analizate conțin câte 5 aditivi alimentari;
  • 20% din produsele analizate conțin câte 9 aditivi alimentari;
  • 97% din produsele analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași;
  • 92% din produsele analizate conțin conservanți, iar 61% dintre acestea conțin câte 2 conservanți;
  • 77% din produsele analizate conțin acid citric;
  • 23% din produsele analizate conțin alginat de sodiu;
  • 13% din produsele analizate conțin sorbitol;
  • 13% din produsele analizate conțin acid fosforic;
  • 13% din produsele analizate conțin difosfat disodic;
  • 82% din produsele analizate conțin arome sintetice.

Și pufuleții cu surprize sunt un adevărat pericol pentru sănătate! Conțin arome sintetice și aditivi alimentari. Pufuleții cu surprize sunt bucuria copiilor și spaima adulților. Cei mici ar face orice pentru o pungă cu pufuleți, în timp ce părinții nu mai știu cum să ascundă aceste produse de e

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News