Legea în cauză a fost adoptată de Parlament în timp record: luni la Senat și marți în Cameră. Proiectul a fost inițiat de liderii celor două partide ale coaliției guvernamentale, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Principala modificare pe care o aduce actul normativ este nepedepsirea penală a infracțiunilor de evaziune fiscală până la un milion de euro, cu condiția achitării prejudiciului plus o amendă de 15%.
Anterior, pragul era de 100.000 de euro.
Elena Calistru: „Vor fi dezincriminate fapte penale fără beneficii la buget”
Elena Calistru, președinte și cofondator al organizației nonguvernamentale Funky Citizens, consideră că legea va ajunge să dea „apă la moară” evaziunii.
„Temerea mea este că vor fi dezincriminate fapte de natură penală fără beneficii la buget. Am foarte serioase dubii legate de proiectul acesta”, spune Calistru.
Aceasta afirmă că Fiscul nu are nici acum capacitatea de a urmări evaziunea.
Problema este la cine să o aplice, adică ANAF, care s-a dovedit deja că nu poate. Măsura în sine nu e rea, dar cine să o aplice? Așa împiedicată cum e la noi, justiția măcar îi mai speria pe unii.
Elena Calistru, președinte Funky Citizens:
Ea vede două probleme:
- Fiscul nu are capacitatea de o implementa
- Cum s-a ajuns la pragul de un milion de euro?
„Dă apă la moară evaziunii”
Elena Calistru consideră că legea ajunge să „dea apă la moară” evaziunii.
Aceasta precizează că în timp ce această lege s-a votat, în spațiul public se mai discuta și despre avertizorul fiscal, măsură susținută de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dar respinsă de PNL.
- Era vorba de avertizorii care puteau da Fiscului indicii despre infracțiuni fiscale și ar fi primit un procent din sumele recuperate.
„Această lege vine la pachet cu o altă discuție, pe care am tot urmărit-o, cea legată de avertizorul fiscal. Aceste măsuri, vorbesc de amândouă, nu aduc bani la buget nici măcar în țările unde există”, a afirmat aceasta.
„Problema este că vorbim de excepții fiscale, iar acestea pot fi abuzate. Și dacă și dai apă la moară, practic nu mai putem face nimic”, conchide aceasta.
Emilian Duca: „Din punct de vedere moral, este deplorabilă”
Consultantul fiscal Emilian Duca spune că, în teorie, legea este bună, dar că nu va avea succes în combaterea evaziunii, ba chiar o va stimula.
„Problema este că din punct de vedere moral este deplorabilă. Înțeleg justificarea economică și are sens, dar din punctul de vedere al combaterii evaziunii nu va avea succes. Poți să o vezi ca o încurajare a evaziunii”, spune Duca.
Acesta precizează că vina este tot a statului, deoarece legislația este stufoasă, iar Parlamentul vine cu astfel de proiecte din cauză că autoritățile nu reușesc să aplice legile.
Legea este ca o amnistie pe care statul o dă tot pentru legile lui, pe care le tot complică. Este, de fapt, problema statului: Parlamentul face legi proaste și Guvernul și ANAF stau și se uită în loc să închidă companiile care acumulează datorii.
Emilian Duca, consultant fiscal:
Alimentează frustrarea antreprenorilor cinstiți
Expertul fiscal adaugă că frustrarea antreprenorilor cinstiți „este imensă”.
„Cele mai multe infracțiuni la buget sunt comise de companii cu acționariat românesc sau dubios, nu sunt multinaționale. În cazul multinaționalelor, în 99% din cazuri este vorba de interpretări legale și în 70% dintre acestea procesele sunt câștigate de companii.
Evaziunea adevărată se face prin neînregistrarea veniturilor prin nefolosirea caselor de marcat fiscale. Iar asta se combate prin misterious shopping, nu prin amnistie. Dar nu se dorește”, punctează Duca.
Foto: Hepta