Cuprins:
Candidatul independent la președinția României are mai multe idei:
- naționalizarea resurselor naturale
- anularea privatizărilor
- privatizări ca în China, unde investitorii români să aibă majoritatea acțiunilor
- terenul agricol să revină statului
- taxe diferite între investitorii străini și cei români
- evaluarea scutului de la Deveselu, din județul Olt
- apropierea de Rusia.
Bogdan Glăvan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americană, a arătat care este mecanismul prin care se poate transmite criza în România:
- investitorii încep să plece
- leul scade peste 5 lei pentru un euro
- scăderea monedei duce la dobânzi mai mari la credite, adică rate mai mari la împrumuturile personale sau cele imobiliare
- haosul indus va determina Comisia Europeană să blocheze fonduri europene de zeci de miliarde de euro, ceea ce înseamnă oprirea lucrărilor la autostrăzi sau spitale
- mai departe acest lucru duce la o spirală negativă de depreciere a leului și scumpiri ale importurilor.
Scumpire la mâncare și carburanți
Mai departe, deprecierea duce la scumpiri la alimente – căci România importă 70% din mâncare, dar și la carburanți deoarece țara noastră produce intern doar 30% din necesar, restul fiind import de țiței sau de carburanți.
„Orice abandonare sau încercare de abandonare a economiei de piață și orice lovitură dată dreptului de proprietate nu poate decât să pună pe fugă capitalul. Pentru că mesajul este că poate să te trateze după bunul plac, de exemplu să pună taxe mai mari străinilor decât românilor. Și atunci, chestia asta va submina economisirea și investițiile. Și va îngheța economia”, arată Glăvan.
„Pui pe fugă investitorii”
Acesta spune că este o „aberație” că statul poate lovi doar în investitorii străini fără să îi afecteze și pe cei români.
„Pui pe fugă investitorii străini, dar și pe cei români. E o aberație să spui că îi lovești doar pe cei străini. Și românii sunt coproprietari cu cei străini, de exemplu pe bursă. Înseamnă dezechilibrarea cursului de schimb, fuga de lei. Adică un leu devalorizat. Și înseamnă costuri mai mari cu dobânzile. Se distruge tot!”
Bogdan Glăvan, profesor de economie
Ne poate aduce în stadiul Greciei din 2010
„Va intra în coliziune cu UE pentru niște prostii. Iar acest lucru se va traduce în înghețarea fondurilor europene. Doar lucrul acesta în sine a dus în Ungaria la deprecierea forintului în ultimii ani”, mai arată acesta.
România este deja dependentă de finanțarea externă: țara noastră va termina acest an cu un deficit bugetar de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), chiar dacă are la dispoziție fonduri europene. Fără acestea, diferența dintre venituri și cheltuieli ar fi mult mai mare.
Iar fără bani, am putea ajunge ca Grecia în 2010, avertizează Glăvan: „Georgescu este lebăda neagră ce ne poate aduce în stadiul Greciei din cauza intervenționismului haotic”.
„Nu trebuie să mergem în direcția Coreei de Nord”
Acesta demontează unele dintre ideile promovate de candidatul la prezidențiale.
De exemplu, economistul spune că România poate produce mai multă mâncare, dar important e modul în care se ajunge la acest deziderat.
Naționalizarea terenurilor de la străini nu este însă o soluție.
„Pe timpul lui Ceaușescu se producea mai multă mâncare? Tot terenul era al statului. De ce am vrea naționalizări? România are deja cele mai multe companii de stat din UE, nu avem nevoie de mai multe. Noi nu trebuie să mergem în direcția Coreei de Nord…”, susține acesta.
„Legile economice nu îți rup oasele, dar te sărăcesc. Ce propune el este un model ceaușist, sovietic”
Bogdan Glăvan, profesor de economie
În final, orice colț al vieții noastre se va schimba, susține Glăvan. Iar când pui pe fugă investitorii o să vină concedierile și o să crească șomajul.
„Odată ce ai deschis cutia Pandorei într-un domeniu, lucrurile se vor degrada iremediabil”, precizează profesorul de economie.
„O să cădem”, avertizează acesta.
Emilian Duca: Poate produce haos
Consultantul financiar Emilian Duca spune că președintele nu are prea multe prerogative în economie, dar avertizează că acesta poate produce haos.
Acesta dă vina pe instituțiile statului, care nu și-au făcut treaba.
„Singura chestie care nu-mi e clară e dacă este ticălos sau dus cu pluta. Din păcate, cei care îl votează au o educație proastă. Dacă statul își făcea treaba, nu mai era o problemă. Ar fi trebuit taxate toate ieșirile legionare sau dosar penal privind finanțarea campaniei electorale”, susține Duca.
„Un președinte dus cu pluta nu poate aduce nimic bun. Există mijloace democratice de a scăpa de el, de exemplu să fie declarat inapt medical. Dar problema este că populația are nemulțumiri. Ideal ar fi să nu ajungă în funcție”, avertizează el.
Aveam deja probleme
Duca spune că România avea deja probleme economice, iar unele mari companii deja s-au retras din România.
„Noi oricum aveam de rezolvat deficitul bugetar și competitivitatea. Lipsa reformelor din ultimii ani a fost deja percepută rău. Au fost exituri din România deja: au plecat Enel, CEZ, Exxon”, spune el.
Consultantul spune că România trebuie să se țină de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de planul fiscal trimis la Bruxelles.
„Dacă vor ajunge suveraniștii la guvernare vor ajunge ca Syriza: vor urla, dar tot vor face ceea ce trebuie din punct de vedere economic. Avem de făcut PNRR și planul fiscal, de care trebuie să ne ținem. Nu este o tragedie, dar e foarte neplăcut”, apreciază acesta.
Puterea banilor
Acesta spune că de-a lungul timpului, Georgescu a baleiat între globalism și putinism.
„Eu cred că el știe care e puterea banilor, a fost globalist, diplomat, cu Clubul de la Roma. Acum e putinist. Sper să fie doar ticălos, dar să realizeze ce trebuie să facă”, punctează acesta.
Dezastru pe bursă
De la câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale cu aproape 23% din voturi de către Călin Georgescu, Bursa de Valori București (BVB) a scăzut deja cu 12%, în vreme ce titlurile de stat au scăzut cu 2%, din cauza incertitudinii induse investitorilor.
Fiecare angajat a pierdut 250 de lei din pensia privată
Cum cei mai mari investitori de la bursă sunt fondurile de pensii de la Pilonul II, acest lucru înseamnă că practic 8,2 milioane de români care contribuie la acestea au pierdut fiecare câte 250 de lei, conform Digi24.
Pe bursa de la București se tranzacționează acțiunile celor mai importante companii românești, de la bănci ca BRD sau Banca Transilvania – cea mai mare din țară, până la companiile energetice Petrom, Rompetrol, Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica sau Transgaz.
BNR, cu ochii pe leu
Libertatea a scris deja că Banca Națională a României (BNR) stă cu ochii pe piețele financiare, deoarece investitorii pleacă atunci când candidații sau partidele naționaliste ajung la putere din cauza incertitudinii.
Fotografii colaj: Shutterstock
stelian • 05.12.2024, 11:47
Un tablou apocaliptic....conform legii probabilitatilor sunt 50% sanse sa se adevereasca. Situatia actuala arata ca Romania are cea mai mare datorie externa din istorie, se imprumuta la dobanzi mari si nu prea are industrie autohtona. Conform legii probabilitatilor daca vor continua aceeasi oameni sunt sanse 100% sa ne mearga si mai rau.
Dingo48 • 05.12.2024, 10:51
Mergeti oameni buni si votati pro europa si pro democratie, nu intoarceti Romania inapoi in ''epoca de aur'' a foametei, frigului si intunericului!