Aproximativ 2.000 de angajați ai Dacia vor fi afectați, după ce uzina de motoare va fi separată de producția de mașini și va fi transferată în noua entitate mixtă, care va fi deținută în comun de Renault și grupul chinez Geely, a declarat Viorel Ungureanu, liderul sindicatului Dacia.
„Este o reorganizare în tot grupul Renault. În România vor fi impactați aproximativ 2.000 de angajați de la uzina de motoare și producția de cutii de viteză. Nu știm dacă vor fi incluse în tranzacție și centrele de inginerie de la București și Titu”, a spus Ungureanu pentru Libertatea.
Marca Dacia va fi deținută în continuare de Renault. În acest moment, Dacia are circa 13.000 de angajați și este cel mai mare exportator al României.
Anterior, sindicatele au cerut ca Renault să dețină cel puțin 50% din noua companie.
Suntem liniștiți datorită faptului că am primit garanții de la grupul Renault. Având 50% din acțiuni, avem garanție că deciziile nu vor fi luate în afara acestuia.
Viorel Ungureanu, liderul sindicatului Dacia:
CSAT va verifica tranzacția
Acesta nu crede că tranzacția va fi blocată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Instituția are rolul de a verifica orice tranzacție de peste două milioane de euro cu entități din afara Uniunii Europene. Măsura a fost adoptată în contextul scandalului internațional privind grupul chinez Huawei, acuzat că ar spiona pentru Beijing.
„Geely este un partener cunoscut, cu siguranță vor fi verificați, dar nu credem să fie probleme”, a completat Viorel Ungureanu.
Ca și Huawei, grupul Geely este tot din China. Acesta deține deja marca suedeză Volvo și un pachet de 9,7% din acțiunile Mercedes.
Năsui: Sper ca statul să nu îngreuneze orice investiție
În asentiment cu sindicalistul este și Claudiu Năsui, fost ministru al economiei din partea USR, actual parlamentar.
Acesta spune că investițiile sunt bune pentru România, mai ales când nu sunt făcute prin scheme discreționare susținute de stat.
„Investițiile în România sunt o veste foarte bună pentru români. Avem un decalaj considerabil față de alte țări din Europa de Vest în ceea ce privește capitalul investit, iar investițiile străine ne ajută să recuperăm din acest decalaj. Practic, ele înseamnă concurență mai mare pentru forța de muncă și deci salarii bune și condiții de muncă mai bune. Asta pe lângă dezvoltarea economică a României”, a afirmat Năsui.
El speră ca statul român să nu blocheze tranzacția.
„Este încă un exemplu că investițiile pot avea loc și fără scheme de ajutor de stat, alambicate și discreționare, prin care practic guvernul folosește banii contribuabililor ca să ajute doar anumite afaceri. După legislația actuală, transcrisă cu rea-credință, statul poate să împiedice sau să îngreuneze orice investiție. Sper că nu va fi cazul”, a conchis oficialul.
Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Economiei. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro