”Aceste întrebări trebuie să le puneți la Palatul Victoria. Aici vă aflați la palatul Băncii Naționale din strada Lipscani. Ce cred eu în contextul actualelor dezbateri nu cred că va contribui câtuși de puțin la calmarea lor și așa că n-are absolut nicio valoare ce cred eu”, a spus Isărescu, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat raportul privind inflația.
Răspunsul său vine după un conflict prelung între BNR și Guvern cu privire la cauzele inflației și la creșterea dobânzilor.
Presa a scris că Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, s-ar fi întâlnit la Palatul Victoria cu administratorii celor 7 fonduri de pensii de la Pilonul II, unde le-ar fi prezentat un proiect prin care contribuțiile vor scădea la zero de la 1 iulie. Mai mult, i-ar fi amenințat cu ridicarea licențelor dacă aceste informații vor ajunge în presă, potrivit Hotnews.
Jumătate de negare
Reprezentanții acestor fonduri nu au negat informațiile, dar au precizat că nu au primit niciun document oficial privind planurile autorităților.
”În ultimele luni, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a participat la mai multe discuții cu oficiali din sectorul public, inclusiv cu dl. consilier de stat Darius Vâlcov, despre necesitatea și importanța sistemului de pensii administrate privat pentru viitorii pensionari și pentru economia României în ansamblu. APAPR nu a primit până în acest moment niciun document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private”, a anunțat organizația.
Guvernul îți vrea pensia
Reamintim, Guvernul a redus de la 1 ianuarie contribuțiile la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%. Măsura a dus la scăderea contribuțiilor nete pentru cotizanți, deși autoritățile susțineau că acest lucru nu se va întâmpla.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat un nou proiect de lege privind Pilonul II, care va fi gata până la finele anului, iar Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a explicat în nenumărate rânduri că Pilonul II va deveni opțional.
Potrivit informațiilor Libertatea, cotizanții vor opta între Pilonul I (pensia de stat) și Pilonul III (pensia privată total), iar Pilonul II se va desființa.
Gaură de 4,46 miliarde de lei în visteria statului
Bugetul general consolidat a ajuns deja pe deficit de 4,46 miliarde de lei la doar câteva luni de la începutul anului. Președintele Klaus Iohannis a cerut deja demisia Vioricăi Dăncilă din cauza colectării proaste la buget, dar vicepremierul Viorel Ștefan a spus că doar în 2016 au existat scăderi la încasări, când premier era Dacian Cioloș.
Pușculița cu 8 miliarde de euro
Pilonul II este doar administrat privat. O parte dintre contribuțiile sociale ale angajaților din România sunt trimise de către stat în aceste fonduri administrate privat, iar investițiile lor atrag și o serie de câștiguri.
De la înființarea Pilonului II și până acum s-au strâns în aceste fonduri peste 8 miliarde de euro. În total, s-au acumulat 41,7 miliarde de lei, din care 7,2 miliarde de lei sunt câștigul net obținut de participanți din investițiile făcute.
Banii din Pilonul II sunt privați și pot fi lăsați moștenire, conform legislației actuale.