Prin acest proiect se introduce un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
De asemenea, un impozit minim pe cifra de afaceri vor plăti și companiile care înregistrează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.
Microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro, scrie Hotnews.ro.
Guvernul elimină scutirea de impozit pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, dar doar pentru cei care realizează venituri brute lunare de peste 10.000 de lei.
Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice, scrie Agerpres.
Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
Principalele măsuri din proiectul de lege:
- impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro,
- impozit de 3% pentru microîntreprinderile care realizaeză venituri de peste 60.000 de euro,
- impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri pentru bănci și companii care realizează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro,
- impozit special pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro,
- voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei,
- diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică,
- desființarea posturilor vacante;
- desființarea funcției de șef birou,
- acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut,
- limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei.
Acest proiect de lege vine în condițiile în care Guvernul trebuie să acopere rapid, până la finalul anului, o gaură de 30 de miliarde de lei. Ținta de deficit asumată, de 4.4% din PIB, poate fi majorată doar până la 5% din PIB, potrivit declarațiilor ministrului de finanțe, altfel România riscă să piardă fondurile europene.
Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu intenționează să adopte aceste măsuri prin asumarea răspunderii în Parlament.
Proiectul de lege integral poate fi consultat în documentul de mai jos: