O shaorma cu ingrediente vechi și carne infestată? Un alt aliment pe care întreaga familie l-a mâncat în același interval orar? Un copilaș de numai trei anișori a murit, iar aceste aceste întrebări nu au încă un răspuns. Specialiștii în medicină legală sunt în așteptarea rezultatelor de laborator – toxicologie și bacteriologie -, care par să fie singurele care ar mai putea face lumină în acest cutremurător caz. Pentru a putea afla din punct de vedere științific ce s-a întâmplat în organismul micuțului, la autopsia cadavrului au fost prelevate tot felul de probe care au fost deja supuse analizelor de laborator.
”Au fot recoltate probe dintr-o substanță din intestinul subțire și din colon. Firește au fost luate probe și din toate organele interne, inimă, ficat, rinichi, splină, plămâni. A fost ”ciupită” câte o bucățică din fiecare. Toate au fost duse la laborator și supuse testelor toxicologice”, ne-au explicat surse medicale.
Organismul a fost invadat de o infecție microbiană generalizată?
Probele toxicologice par a fi , în acest context, singurul drum către aflarea cauzelor care au stat la originea declanșării intoxicației mortale. Problema este că, la ”toxicologie” se poate afla, în procent de sută la sută, doar dacă alimentele consumate de copil au fost sau nu otrăvite cu vreo substanță care ar rămâne în corp, în sânge. Depistarea toxinelor bacteriilor care au stat la originea toxiunfecției alimentare extrem de agresive nu este o certitudine!
”Pornim de la suspiciunea unei toxiinfecții alimentare care pare să fi evoluat rapid într-o infecție gravă cu sepsis. Adică organismul a fost invadat de o infecție microbiană generalizată care a cuprins toate organele, atac la care organismul copilului nu a putut să răspundă. De aceea se fac și teste microbiologice și de culturi. Încercăm să aflăm ce a dus la acea stare toxico-septică”, au adăugat aceleași surse.
Testele toxicologice și bacteriologice, cheia anchetei
”Toxicologia” ne va arăta dacă în corp au existat substanțe otrăvitoare precum insecticide, pesticide, urme de vopseluri. Adică dacă mâncarea a fost otrăvită. Este foarte probabil ca toxinele bacteriilor care au infestat mâncarea și au produs toxiinfecția alimentară severă să nu iasă la teste, să nu poată fi depistate. De aceea trebuie făcute și niște teste bacteriologice”, au completat aceleași surse medicale.
”O infecție virală scade imunitatea”
În cadrul acelorași teste se verifică și cauzele care ar fi putut favoriza producerea toxiinfecției alimentare ucigașe. Specialiștii vor să afle și dacă micuțul suferea de vreo răceală ascunsă care să fi slăbit imunitatea organismului care în foarte scurt de la declanșarea ei a cedat infecției generalizate.
”Au fost făcute și niște analize de timus, glandă ce are un rol esențial în răspunsul imunitar al organismului. Încercăm astfel să află și dacă a existat un virus bacterian pulmonar, o infecție virală ușoară, ascunsă, care ar fi putut fi o cauză concurentă, un teren favorabil în producerea intoxicației. O infecție virală scade imunitatea. Un lucru este însă clar. Dacă toți trei au mâncat același aliment, organismul copilului a fost cel mai slab și nu a rezistat stării toxico-septice”, au adăugat sursele citate.
Cauza decesului copilașului este neprecizată. Nu se știe ce a provocat stopul cardio-respirator
În acest moment, cauza decesului copilașului de numai trei anișori este necunoscută. Adică, specialiștii în medicină legală nu știu ce a provocat stopul cardiac survenit în urma infecției generalizate. Patronul shaormăriei a spus la audieri că este nevinovat, că mâncarea lui este curată și că nu putea cauza o asemenea tragedie. De altfel, controalele inspectorilor DSVSA nu au au descoperit indicii care să ducă la ipoteza că mâncarea ar fi putut fi infestată.
Părinții copilașului, audiați și ei, au recunoscut că, în seara în care li s-a făcut tuturor rău, au mâncat și altceva în afară de acea shaorma luată de la o shaormărie de pe șoseaua Vergului, din Capitală, magazin a cărui activitate comercială a fost suspendată temporar. Bieții oameni care și-au îngropat copilul spun să nu mai sunt atât de siguri că sharoma le-ar fi putut ucide copilașul. Ei arată însă cu degetul înspre reprezentanții ”Ambulanței” care nu ar fi răspuns în timp util apelurilor lor de urgență.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!