În Regatul Unit, după recomandarea comitetului ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost limitată la cei cu vârsta peste 30 de ani.
Franţa a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.
Spania, Italia, Olanda, Macedonia și Germania rezervă vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani.
- Comisia pentru vaccinare din Germania a anunţat joi că îşi menţine recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager Pfizer/BioNTech şi Modern la rapel.
Agenţiile de Sănătate Publică din Suedia și din Finlanda au declarat va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.
Islanda permite utilizarea acestui vaccin pentru cei peste 70 de ani.
- Danemarca și Norvegia au decis să prelungească suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, considerând că este necesar să se examineze în continuare efectele secundare legate de aceste simptome atipice combinând cheaguri de sânge, hemoragie şi scăderea trombocitelor din sânge la unele persoane sub vârsta de 55 de ani şi până acum cu o sănătate bună.
Pe 6 aprilie, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a declarat că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză.
Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat pe 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca.
Apoi, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.
Foto: Hepta