Credea că va scăpa nepedepsit. Anchetatorii s-au învârtit în jurul lui, l-au interogat și i-au luat ADN-ul, însă Alex Jiga n-a fost pus sub acuzare. Mai mult de un an a reușit să-i păcălească pe toți.
“Nu ne așteptam la o așa capacitate de autocontrol de la un minor”, mărturisea profilerul Poliției Române, comisar-șef dr. Dorin Dumitran. Câteva detalii l-au dat însă de gol pe criminal.
Iar zilele trecute, Jiga a fost condamnat definitiv la măsura educativă a internării pentru 15 ani într-un centru de detenţie.
Ziua de primăvară îngrozitoare a lui 2018
Estera Marcovici avea 5 ani și locuia împreună cu mama, tatăl vitreg și cei opt frați ai ei într-un bloc insalubru de lângă fostul combinat Cuprom din Baia Mare.
Erau extrem de săraci, trăiau cu toţii din ce găseau părinţii prin containerele de gunoi, iar fetiţa rămânea de multe ori nesupravegheată.
În după-amiaza zilei de luni, 30 aprilie 2018, Estera a ieșit la joacă în fața blocului și nu s-a mai întors acasă niciodată.
Seara, văzând că ea nu apare, familia a intrat în panică și a început să o caute prin zonă, iar în jurul orelor 23.00 a sunat la 112, cerând ajutorul. Dar înainte ca poliţia să ajungă acolo, trupul fetiței avea să fie găsit, într-o clădire dezafectată din apropiere, chiar de sora și de fratele Esterei.
Fără să ştie că astfel vor îngreuna identificarea criminalului, cei doi au mutat trupul copilei din locul în care ea fusese ucisă. Mai mult, pe acolo s-au perindat apoi zeci de oameni, mânați deopotrivă de curiozitate și de revoltă. Iar contaminarea locului faptei le-a încurcat munca anchetatorilor.
Amprenta trecerii printr-un spațiu
Fetița a fost violată și apoi ucisă cu o cărămidă. Crima s-a petrecut într-un spaţiu insalubru, pe care locuitorii blocurilor din jur îl foloseau pe post de toaletă publică.
Acest loc al faptei, o baie dezafectată cu dimensiunile de 90 cm x 110 cm, a fost primul care le-a “vorbit” anchetatorilor despre autor.
“Locul faptei prezenta anumite caracteristici care conduceau la ideea că a fost cineva mic de înălțime, slab, care nu putea avea foarte mare alonjă în mână, pentru că s-ar fi lovit de pereți”, mărturisea în octombrie anul trecut, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, profilerul Poliției Române, comisar șef dr. Dorin Dumitran.
Profilerul spune că studierea locului faptei îl ajută să descopere multe despre infractor. Este ca și cum criminalul ar lăsa, prin simpla lui trecere, o amprentă unică în memoria acelui spațiu.
Dar pentru developarea acestei amprente nefizice, aproape imaterială, este nevoie de muncă minuțioasă şi de examinarea atentă a tuturor detaliilor, chiar și a celor aparent nesemnificative.
În încăperea în care a fost ucisă Estera, cel mai important detaliu “a fost distribuția hârtiei igienice pline de fecale, care arăta ca un «U». Ceva nu era în regulă. Nu așa trebuia să arate un loc în care își făceau foarte mulți necesitățile. A fost primul aspect care mi-a atras atenția”, spune comisar-șef dr. Dorin Dumitran.
Ce ascundea acest detaliu fetid? Criminalul, Alex Jiga, 17 ani, locuia în zonă şi folosea acea încăpere, ca toţi ceilalţi, pe post de WC public. Fetiţa a intrat şi l-a surprins în timp ce el îşi făcea necesităţile fiziologice.
Văzând-o singură, Jiga a decis imediat că va întreţine relaţii sexuale cu ea. De aceea arăta bizar traiectoria acelei hârtii igienice, aruncată sub impulsul momentului.
Firul invizibil care a legat arma crimei de autor
În motivarea deciziei prin care Alex Jiga a fost condamnat de Tribunalul Maramureş este descrisă crima comisă de el.
Inculpatul a prins victima de mâna dreaptă, în zona încheieturii, a tras-o înspre el şi, deşi victima a opus rezistenţă, a trântit-o pe spate şi s-a aşezat peste ea. Ulterior, inculpatul i-a tras jos acesteia pantalonii scurţi cu care era îmbrăcată şi a început să întreţină relaţii sexuale cu aceasta, inculpatul având deja lăsaţi pantalonii în vine.
Sentinţa Penală a Tribunalului Maramureş:
Fetiţa de 5 ani a început să strige după ajutor, iar violatorul a luat o cărămidă cu care a lovit victima.
ADN-ul de pe cărămidă
La locul faptei a fost găsit un fragment de cărămidă pe care erau sângele victimei şi celule epiteliale remanente (n.r. – particule microscopice de piele moartă ce rămân pe orice suprafaţă atinsă).
Când a pus mâna pe arma crimei, ucigaşul a lăsat acolo un fir invizibil care l-a legat definitiv de faptă. Căci în baza acelor urme biologie a fost stabilit profilul genetic parţial al celui care a atins cărămida, iar expertiza l-a indicat pe Alex Jiga.
A arătat locul în care şi-a aruncat hainele pătate de sânge
În iunie 2019, după mai mult de un an de la comiterea crimei, Jiga a fost chemat la poliție, pentru un nou interogatoriu. Pus în faţa probelor, el a mărturisit că a ucis-o pe Estera şi a explicat crima, declarând că, în timp ce era agresată sexual, “fetița s-a zbătut să scape şi a țipat tare, iar eu m-am speriat”.
“Am luat o cărămidă de jos cu mâna stângă, în timp ce cu mâna dreaptă o apăsam pe piept, la baza gâtului, şi am lovit-o cu cărămida peste faţă de trei ori”, a povestit el.
La reconstituire, Jiga le-a mărturisit anchetatorilor că, după ce-a omorât-o pe fetiţă, a mers pe un teren din apropiere unde şi-a aruncat hainele cu care era îmbrăcat, pentru că ele erau pătate cu sângele victimei.
Apoi, spune adolescentul, s-a dus acasă şi s-a culcat.
În locul indicat de el au fost găsite mai multe fragmente de material textil ce prezentau urme de carbonizare. Jiga a recunoscut că ele proveneau de la hainele pe care le purta atunci când a comis crima.
Mărturisirea lui Jiga a venit după un an, timp în care în laţul anchetei slăbise în jurul lui, iar el crezuse că o scape. “A fost foarte interesant la dosarul acesta faptul că nu ne așteptam la o așa capacitate de autocontrol de la un minor. Adică, un an de zile să tacă”, spune comisar-șef dr. Dorin Dumitran.
Singura greșeală din profilul criminalului: nu avea cazier
De ce nu a fost Jiga arestat mai devreme? Şi ancheta poliţiei a avut imperfecţiuni, căci un câine de urmă bine antrenat putea să-i conducă imediat pe anchetatori la locul în care Jiga aruncase hainele pline de sânge. Dar şi Jiga a fost un infractor ieşit din tipare.
Comisar-șef dr. Dorin Dumitran spune că a existat o singură eroare în elaborarea profilului criminalului. “Am aproximat tot: vârstă, greutate, șirul acțiunilor, cum a intrat, cum a ieșit, ce fel de om este. Dar am greșit la o singură chestiune: m-am gândit că are același trecut infracțional cu majoritatea celor care locuiesc acolo”, mărturiseşte profilerul.
Însă Jiga nu doar că n-avea niciun fel de cazier penal. Din declaraţiile profesorilor de la şcoala unde el era elev în clasa a VIII-a rezultă că avea “un comportament normal în societate, fiind o persoană liniştită, fără porniri agresive, cu preocupări pentru şcoală şi sport”.
“În momentul în care au venit și rezultatele analizelor de la Institutul Național de Criminalistică, atunci a început să se facă lumină”. Comisar-șef dr. Dorin Dumitran
Profilul genetic al lui Alex Jiga a fost găsit pe fragmentul de cărămidă, pe talpa pantofului drept al victimei, pe cotorul de hârtie igienică şi pe bluza cu care era îmbrăcată victima.
În sala de judecată, s-a declarat nevinovat
În august 2019, Alex Jiga a fost trimis în judecată, pentru viol şi omor calificat. În timpul procesului, el a dat o declaraţie în care a negat comiterea faptei, “neputând însă furniza niciun fel de explicaţie plauzibilă cu privire la toate detaliile privind săvârşirea faptei, precizate în cadrul audierii din cursul urmăririi penale, aspecte care ulterior au fost confirmate de restul probaţiunii administrate”, notează instanţa care a apreciat că, în sala de judecată, Jiga a fost nesincer.
La 27 martie 2020, el a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 15 ani. Jiga a atacat decizia, dar la 31 iulie Curtea de Apel Cluj i-a respins apelul şi a menţinut decizia Tribunalului Maramureş.
Jiga nu va merge într-o închisoare, ci într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, pentru că avea 17 ani la data săvârșirii infracțiunii.
Conform Codului Penal, în cazul în care el va dovedi “interes constant pentru însușirea cunoștințelor școlare și profesionale” și va face “progrese evidente în vederea reintegrării sociale”, instanța ar putea dispune, după 7 ani şi jumătate, liberarea lui din centrul de detenție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro