Ministrul a dat asigurări că, aşa cum au fost anunţaţi de Timmermans, „nici nu intră în discuție problema Articolului 7, activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situație decât Ungaria sau Polonia”.
Potrivit lui Toader, Dăncilă a arătat că România respectă standardele statului de drept, că în România nu se pune problema nerespectării deciziilor Curții Constituționale, că în România nu se pune problema unor modificări în legislația referitoare la instanța constituțională.
În acest context, prim-vicepreședintele a spus: „Nici nu discutăm așa ceva, nici nu putem deschide o discuție pe tema asta pentru că România nu este în situația statelor la care am făcut referire”, a afirmat Tudorel Toader.
Ministrul a caracterizat întâlnirea la care a participat şi premierul Viorica Dăncilă ca fiind „deschisă, cu dialog principial şi corect”.
„Nu se pune problema vreunui reproş dintr-o parte sau alta. S-a accentuat nevoia dialogului constant, a colaborării dintre Guvernul României şi Comisia Europeană, pentru că, în final, avem un parcurs comun, un ţel comun, această construcţie europeană, consolidarea statului de drept”, a mai precizat ministrul, la Antena3.
Premierul Viorica Dăncilă va avea, miercuri, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, iar, ulterior, încpând cu ora 10.00, ora ROmâniei, o intervenţie în plenul Parlamentului European, urmată de participarea la dezbatere.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care, luni seară, Frans Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept. Discuţia are loc cu o zi înaintea dezbaterii din Parlamentul European pe tema situaţiei statului de drept în România, votul fiind programat în 1 noiembrie.
Citeşte şi:
Fiul lui Gino Iorgulescu ar fi fost client al dealerilor de cocaină. Ce spune președintele LPF