1.112 voluntari vor participa timp de șase luni la testarea unui vaccin contra COVID-19, într-o cercetare demarată în aceste zile de Universitatea din Oxford în patru regiuni ale Marii Britanii.
Dintre participanți, 561 vor fi vaccinați cu varianta de vaccin anti-coronavirus, iar 551 vor fi vaccinați cu un vaccin de control. Voluntarii nu vor ști din ce grup fac parte până la final, cu excepția diferenței de 10 voluntari (care vor primi două doze de vaccin anti-COVID 19 la patru săptămâni diferență), urmând să fie examinați de mai multe ori de-a lungul celor șase luni de teste.
Consultațiile pentru vaccinare durează circa 90 de minute, iar cele post-vaccinare, circa 20 de minute.
Ce condiții trebuie să îndeplinească voluntarii
Pentru a putea participa la teste, voluntarii trebuie, printre altele, să aibă vârsta între 18 și 55 de ani, să fie într-o stare de sănătate bună, să nu fi avut coronavirus, femeile nu trebuie să fie însărcinate sau să alăpteze pe durata testării și să nu mai fi participat la o testare pentru alt vaccin antiviral sau contra coronavirusului. Lista condițiilor e însă mai lungă.
Participanții la testare vor primi o sumă de bani pentru transport, timpul acordat și participare. Cei care vor fi prezenți de la început până la sfârșit vor încasa 235 de lire sterline, adică circa 1300 de lei. Însă, potrivit The Imperial College NHS Trust, suma poate ajunge și la 625 de lire sterline, adică circa 3.400 de lei
Cercetătorii: Efectele secundare sunt ușoare și trec în cel mult două zile
Deși este prima dată când acest vaccin a fost administrat la om, vaccinuri de investigație similare au fost administrate pe scară largă pentru multe patologii fără probleme de siguranță semnificative, susține Universitatea din Oxford.
Reacții adverse
- o durere ușoară și ocazional vânătăi atunci când se recoltează sânge
- o roșeață ușoară și inflamări în locul în care se face injecția cu vaccin
- simptome asemănătoare gripei vreme de 24 de ore de la vaccinare, care ar urma să treacă de obicei după 2 zile.