Deși Viena și-a reiterat poziția asupra României la Schengen, cel mai recent în fața șefei Comisiei Europene, o schimbare de macaz nu este exlusă dacă Bucureștiul își schimbă planul de acțiune, potrivit analizei Hotnews.
Cu toate astea, chiar dacă România va da în judecată Austria la CJUE, procesul ar dura în jur de doi ani, în vreme ce oficialii români vor ca o aderare la Schengen să aibă loc cel mai devreme în toamna lui 2024.
„Cu Europa în prag de alegeri, în care Austria nu face excepție, nu sunt semne că Viena își va schimba poziția până la parlamentarele pe care le are programate în toamna lui 2024. De altfel, ultimele declarații ale cancelarului Karl Nehammer confirmă acest lucru”, notează Hotnews.
După ce aderarea României la Schengen a fost blocată, pe 8 decembrie 2022, în Consiliul JAI prin veto-ul Austriei, calea legală ar fi fost ca Guvernul să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene, invocând încălcarea Tratatului UE.
România și Bulgaria îndeplineau condițiile de aderare la Schengen din 2011, iar Croația din 2021. Comisia Europenă și Parlamentul au recomandat ca cele trei țări să fie primite în Schengen, însă doar Croația a fost admisă.
Practic, Consiliul a aplicat discriminatoriu regula unanimității, încălcându-se mai multe articole din Tratatul Uniunii Europene (TUE), Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE).
Guvernul României putea atunci să conteste decizia, printr-o acțiune în anulare, deoarece s-au încălcat prevederi din Tratatul UE, precum și din tratatul de aderare al României la UE. Acțiunea trebuia introdusă în două luni.
Anunțul făcut de Ciolacu pentru presa austriacă
Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, publicat joi, 14 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție și va cere despăgubiri din cauza vetoului pe Schengen.
Tema va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE în octombrie sau decembrie, iar dacă Austria își menține poziția, „categoric” România se va adresa Curții Europene de Justiției, a spus Ciolacu.
„Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susţin aderarea României. În cazul în care cancelarul Nehammer își folosește din nou dreptul de veto în mod nejustificat, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Ciolacu.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, România a pierdut două procente din PIB din cauza vetoului Austriei.
Pe 23 august, ministrul austriac de interne Gerhard Karner i-a spus omologului român Cătălin Predoiu că Austria nu este încă dispusă să permită aderarea României și Bulgariei.
De altfel, Austria, prin vocea lui Gerhard Karner, a respins și apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lansat miercuri, 13 septembrie, susținând că cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă.
„În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a spus ministrul austriac, în Parlamentul European.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 20.09.2023, 17:43
Cine sa creada ca yesman-ul ala umil de Ciolacu va face ce zice?!Și apoi nu zice nici un cuvințel de Olanda,care și ea se opune constant inca de la inceput intrarii României in inventatul„spațiu Schengen”!