O componentă foarte importantă a sistemului de frânare este ABS-ul, care contribuie decisiv la o frânare eficientă a mașinii fără ca roțile să se blocheze.

În continuare îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre acest sistem, care a devenit de ani buni obligatoriu pe toate mașinile.

Ce este sistemul ABS și ce rol are?

Acronimul ABS vin de la Anti-lock Braking System. Acesta este o componentă activă, integrată în sistemul de frânare al unui autoturism.

ABS-ul are un rol determinant în sistemul de frânare, deoarece nu permite blocarea roților, în special pe suprafețe cu aderență scăzută, indiferent de cât de violentă este frânarea.

Sistemul a apărut la începutul anilor 70 și a fost în permanență îmbunătățit. Primul model care a beneficiat de sistemul ABS a fost Mercedes-Benz S-Klasse din 1978

Începând cu luna februarie 2011, toți producătorii auto au fost obligați să introducă standard acest sistem pe modelele pe care le produc.

Cum funcționează sistemul ABS?

Sistemul ABS funcționează pe baza unui sistem electronic care previne blocarea roților în timpul frânării.

Sistemele moderne folosesc senzori de rotație la fiecare roată, iar informațiile pe care aceștia le furnizează în permanență sunt analizate de un ECU (Electronic Control Unit), care monitorizează vitezele de rotație ale fiecărei roți în parte.

În caz de frânare în condiții de aderență scăzută, în funcție de intensitatea cu care vei apăsa pedala de frână, ABS-ul va detecta roata care se blochează.

În acel moment, senzorul va reduce automat presiunea în circuitul de frânare pentru respectiva roată până când aceasta reîncepe să se învârtă. Șoferul resimte acest fenomen printr-o pulsație la nivelul pedalei de frână.

Ce avantaje prezintă sistemul ABS?

Cel mai mare avantaj pe care îl are sistemul ABS este acela că șoferul păstrează controlul asupra direcției mașinii pe orice suprafață de rulare, chiar și atunci când apasă violent pedala de frână.

Cu ajutorul acestui sistem, în cazul în care nu există timpul sau spațiul necesare pentru a frâna normal în condiții de siguranță vei putea frâna și evita, astfel, producerea unui accident.

Practic, ABS-ul contribuie la reducerea distanței de frânare, la creșterea siguranței și a protecției pasagerilor mașinii și a tuturor participanților la trafic.

Testele de siguranță au dovedit că un automobil echipat cu sistem de frânare ABS va fi capabil să oprească pe asfalt uscat mult mai repede comparativ cu o mașină identică fără ABS.

Simptome ale defectării senzorului ABS

Dacă sistemul ABS se defectează, în bord se va aprinde un martor luminos de culoare portocalie.

Principalele simptome ale defectării senzorului ABS sunt:

  • Mașina nu va răspunde total sau parțial în momentul frânării.
  • Șoferul va avea nevoie să apese cu mai multă forță pedala de frână;
  • Frânele se blochează.

Urmărește-ne pe Google News