Curentul oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC), care include și Curentul Golfului, acționează ca o bandă transportoare planetară, aducând nutrienți, oxigen și căldură din apele tropicale spre nord, în timp ce deplasează apa mai rece spre sud – un echilibru esențial pentru menținerea temperaturilor ridicate în emisfera nordică, potrivit Live Science.

4 de oceanografi din 15 țări cer acțiuni urgente

Apa dulce din ghețarii care se topesc este mai puțin densă decât apa oceanică sărată, astfel că împiedică apa să se scufunde și să alimenteze AMOC, ducând la încetinirea acestuia.

Pe 21 octombrie, 44 de oceanografi din 15 țări au publicat o scrisoare deschisă în care cer acțiuni urgente în fața acestei slăbiri a circulației AMOC. Aceștia avertizează că riscul de colapsare a fost „grav subestimat” și că aceasta va avea „consecințe devastatoare și ireversibile” asupra lumii.

Cel mai puternic semnal este aproape de coasta Norvegiei

Oamenii de știință estimează că intensitatea AMOC va slăbi și mai mult dacă încălzirea globală continuă și s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% până la sfârșitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un punct critic în care sistemul devine ireversibil de instabil. Un Curent al Golfului mai puțin intens ar ridica nivelul mării pe coasta SUA de la Atlantic, cu consecințe potențial dezastruoase.

„Modelele climatice reproduc AMOC și poți „opri” circulația turnând cantități mari de apă dulce în Atlanticul de Nord. Acest lucru duce la o răcire drastică în regiunea Atlanticului de Nord. Cel mai puternic semnal este aproape de coasta Norvegiei, unde temperaturile ar putea scădea cu 20 de grade Celsius dacă AMOC ar dispărea”, spune oceanograful Stefan Rahmstorf pentru Live Science.

El explică că există schimbări climatice bruște care pot fi observate în sedimentele oceanice și în datele gheața din Groenlanda.

„Există două tipuri de astfel de evenimente. Primul tip sunt încălziri bruște, numite evenimente Dansgaard-Oeschger, unde, în timpul erei glaciare, AMOC (care se oprea la sud de Islanda) a făcut un salt spre nord în Marea Nordică, ajungând unde este azi. Aceasta a dus la o încălzire bruscă în Groenlanda, de circa 10-15 grade Celsius într-un deceniu.

Celălalt tip de evenimente sunt numite evenimente Heinrich, când AMOC se oprește complet. Acestea sunt cauzate de descărcări masive de gheață în Atlanticul de Nord. Poți vedea aceste descărcări de gheață foarte clar în sedimentele de acolo și poți să îți dai seama că vin din zona Mării Labrador (aproape de Groenlanda)”, explică specialistul într-un amplu interviu Live Science.

Urmărește-ne pe Google News