Din nefericire, tot mai mulți conducători auto din România, mulți dintre ei proaspeți deținători ai permisului de conducere, sunt depistați de polițiști conducând sub influența substanțelor interzise. În timp ce șoferii care erau prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice au, de obicei, peste 40 de ani, cei care consumă droguri au între 18 și 35 de ani. Ceea ce îi îndeamnă pe agenții de la „Rutieră” să îi oprească pe aceștia este stilul de condus haotic, iar substanțele care cauzează un astfel de comportament extrem de periculos pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic sunt identificate cu ajutorul aparatului DrugTest. Ce este, cum funcționează și ce substanțe poate detecta acest dispozitiv îți vom spune în cele ce urmează. De asemenea, vom explora împreună și alte metode prin care se poate depista prezența substanțelor psihoactive în organism.

Ce este aparatul DrugTest?

Agenții de la Poliția Rutieră din România au în dotare aparate DrugTest marca Dräger, iar modelul folosit de aceștia se numește DrugTest 5000. Cea mai mare parte a forțelor de poliție din lume folosește atât etiloteste și etilometre, cât și aparate de testare pentru depistarea drogurilor fabricate de producătorul german. Aparatele de depistare a drogurilor Dräger DrugTest 5000 ajută de mulți ani forțele de ordine să-i identifice pe cei care încalcă legea, să aplaneze conflictele și să aducă dovezi de necontestat în justiție.

Acest dispozitiv utilizează probele de salivă prelevate de la conducătorii auto și în general are rezultate la fel de bune și de precise precum testele de sânge. Aparatul DrugTest de depistare a substanțelor interzise constă dintr-un kit special de testare de unică folosință. Kiturile de testare și sistemele de diagnostic sunt complet igienice și neinvazive și pot fi folosite, alături de analizoarele de droguri, atât pe post de echipamente portabile, cât și echipamente staționare.

Aparatul DrugTest conține un kit, care este alcătuit dintr-un adaptor de mici dimensiuni și un burețel. Acesta din urmă trebuie să fie ținut sub limbă de persoana testată, preț de câteva secunde, pentru a se putea îmbiba cu salivă, iar după aceea este introdus în aparatul propriu-zis. Trebuie să facem precizarea că persoana care coordonează procesul de testare, care, de regulă, este un agent de la Poliția Rutieră, nu este nevoită să intre în contact cu saliva persoanei testate, asta datorită designului casetelor cu care este prevăzut kitul special de testare.

Cum se face testul cu aparatul DrugTest?

Pentru a se efectua testarea, persoana supusă testului trebuie să miște dispozitivul de colectare a salivei în interiorul cavității bucale până când indicatorul integrat de la capătul acestuia va indica finalul prelevării. Această operațiune durează de obicei mai puțin de un minut, însă poate dura și până la patru minute, aflăm de pe site-ul oficial Dräger/Draeger. Finalul prelevării va fi indicat în mod automat. Mai exact, dacă dispozitivul de colectare a colectat suficientă salivă, indicatorul integrat se va colora în albastru și se va putea finaliza operațiunea de prelevare.

Apoi, va trebui introdusă caseta de testare și cartușul în aparatul Dräger DrugTest 5000 pentru evaluare. Odată ce proba a fost introdusă în aparat, acesta va începe procesul de analiză a probei de salivă. Dispozitivul va spune în doar câteva secunde câte substanțe interzise conține saliva și care sunt acestea. Rezultatele analizei împreună cu substanțele pe care le va detecta vor fi afișate pe display-ul aparatului în cel mai scurt timp. Aparatul DrugTest 5000 este capabil să detecteze majoritatea substanțelor stupefiante.

Cum se poate detecta prezența drogurilor într-o mașină

De asemenea, compania Dräger mai produce un alt dispozitiv de colectare, care poartă denumirea SSK 5000. Acesta este folosit de către polițiști în cazul în care aceștia doresc să afle la fața locului dacă există urme de droguri pe volan sau pe alte suprafețe ale mașinii considerată suspectă ori dacă un anumit pachet conține droguri, mai notează site-ul producătorului Dräger. Pentru asta, persoana care efectuează testarea va preleva pur și simplu o probă cu ajutorul aparatului SSK 5000 pe care o va transfera pe dispozitivul dedicat pentru probele de droguri al sistemului DrugTest 5000. Apoi proba poate fi analizată cu ajutorul aparatului Dräger DrugTest 5000 Analyzer. Deocamdată, acest dispozitiv nu se află în dotarea polițiștilor de la Poliția Rutieră din România.

Ce substanțe interzise detectează aparatul DrugTest

Substanțele și medicamentele periculoase pe care aparatul DrugTest 5000 le poate identifica la o testare pentru droguri în doar câteva secunde sunt: Amfetamină, Benzodiazepină, Delta-9- tetrahidrocanabinol (THC), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă și ketamină.

Calitatea testelor efecftuate cu dispozitivul Dräger DrugTest 5000 este asigurată de un sistem de calibrare automată. Este posibil ca unele kit-uri de testare să fie confecționate diferit, însă și acestea sunt examinate odată cu introducerea lor în analizor, care mai apoi își va calibra setările pentru a oferi rezultate cât mai uniforme pentru fiecare test kit.

Ce riscă șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive

Asemenea condusului automobilului sub influența băuturilor alcoolice, și condusul sub influența substanțelor stupefiante reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere care au fost produse în ultima vreme pe șoselele din România și nu numai. Acest pericol invizibil nu îi vizează doar pe șoferii depistați pozitiv la diverse substanțe interzise, ci și pe ceilalți participanți la trafic, fie aceștia conducători auto sau pietoni.

Dacă un șofer este prins drogat la volan, iar rezultatul testului la care este supus iese pozitiv, persoana în culpă va fi condusă de către agenții de la Poliția Rutieră la cel mai apropiat spital unde i se vor recolta probe biologice. Acestea vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă care este prezentă în organismul persoanei testată (sau substanțele, după caz).

Indiferent de cantitatea de droguri consumată, șoferul respectiv se va alege cu dosar penal deoarece consumul de substanțe stupefiante este încadrat ca infracțiune. Prezența drogurilor în organism influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule atunci când se află la volan și le afectează capacitatea de a conduce din cauză că slăbește reflexele. De aceea, acest tip de comportament la volan este sancționat în conformitate cu prevederile Codului Penal în vigoare cu pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Șoferii rămân fără permis de conducere pentru o perioadă de timp destul de mare pentru că rezultatele care vine de la INML nu se dau pe loc. În plus, după ce sunt transmise poliției, acestea ajung la Parchet unde dosarul penal inițial ajunge să fie clasat.

Ce alte metode de depistare a drogurilor există

Testarea pentru abuzul de droguri este o metodă utilizată în multe scopuri, și anume clinice sau de îngrijire medicală, la locul de muncă (medicina muncii), post-mortem (cauza unui deces) sau testarea sportivilor, potrivit Medlife. Un test antidrog realizat dintr-o probă de urină este un tip de testare care se realizează în scop medical, atunci când medicul suspectează că unele simptome ale pacientului sunt legate de consumul unor substanțe stupefiante, sau ca un test de screening la medicina muncii, post-mortem pentru a stabili cu exactitate cauza decesului sau pentru sportivi ca un test de rutină, care este cunoscut sub denumirea de test antidoping.

De asemenea, o testare antidrog dintr-o probă de urină se realizează prin metoda imunocromatografică în cazul mai multor droguri, cum ar fi amfetamine, metamfetamine, barbiturice, benzodiazepine, cocaină, cannabis, metadonă, opiacee, morfină, fenciclidina, MDMA (Ecstasy), TCA (antidepresive triciclice), scrie site-ul Synevo. Pentru ca un drog să fie detectat la testul antidrog, concentrația acestuia din organism trebuie să atingă un anumit nivel.

În mod obișnuit, drogurile nu ies la analize normale de sânge sau urină, de aceea a fost conceput un test special antidrog, mai scrie sursa citată anterior. Urina este proba biologică cel mai des folosită pentru testările anti-drog, însă se pot utiliza şi alte probe, așa cum este cazul probelor de sânge, păr sau produsul glandelor sudoripare. În ceea ce privește testele pe baza probelor de păr, acestea elimină orice risc de contaminare externă, ceea ce înseamnă că rezultatele testelor nu vor putea fi modificate prin utilizarea șampoanelor sau a altor substanțe contaminante sau a unor substanțe chimice externe.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News