Dincolo de planificarea propriu-zisă a vacanței, care presupune, între altele, rezervări la avion și la hotel trebuie să știi că ar fi bine să iei în calcul să-ți faci și o asigurare de călătorie.

Acest tip de asigurare medicală individuală te va proteja financiar împotriva unor nedorite incidente de ordin medical și, implcit, de costuri suplimentare care se pot ivi pe parcursul călătoriei tale în afara țării.

În cele ce urmează îți vom spune ce este asigurarea de călătorie, ce acoperă aceasta și unde o poți face.

Ce este asigurare de călătorie?

Asigurarea de călătorie este acel tip de asigurare care îți oferă protecție pentru orice fel de deplasare în străinătate, fie în scop turistic, fie pentru a studia, a munci, a participa la diferite competiții sportive ori la orice altă activitate.

O asigurare de călătorie bine aleasă îți va oferi liniștea de care vei avea nevoie pentru a avea parte de o vacanță așa cum ți-o dorești.

Această asigurare este inclusă în categoria celor facultative și este un produs financiar la care turiștii apelează din dorința de a se proteja pe ei și pe cei dragi în timpul unei călătorii în afara granițelor României.

Indiferent de scopul călătoriei peste hotare, va trebui să închei această asigurare de călătorie înainte să ieși din țară. Polița va fi emisă numai după ce se efectuează plată integrală a primei de asigurare corespunzătoare perioadei în care tu și membrii familiei tale veți fi asigurați.

Perioada minimă în care poți să închei o poliță de asigurare de călătorie este de două zile iar cea maximă de 365 de zile.

Răspunderea asiguratorului va curge începând cu data menționată în poliță, adică data la care va începe perioada în care este valabilă asigurarea, însă nu înainte de trecerea frontierei pentru efectuarea călătoriei în străinătate.

Răspunderea asiguratorului va înceta la data la care va expira perioada de valabilitate înscrisă pe polița de asigurare sau în momentul în care asiguratul va intra pe teritoriul României.

Ce acoperă o asigurare de călătorie?

Orice deplasare presupune anumite riscuri. Acestea pot fi acoperite de asigurarea de călătorie, reucând considerabil cheltuielile generate de producerea unor riscuri precum accidente, îmbolnăviri, pierderea zborului, anularea călătoriei, pierderea bagajului (dacă nu există despăgubiri acordate de compania de transport) sau a actelor (acte de identitate, carduri bancare etc.), furt, evacuarea de urgență, repatriere, etc.

Asigurarea medicală de călătorie este extrem de utilă atunci când călătorești în străinătate deoarece, în situația nedorită în care apare o problemă medicală serioasă, polița va acoperi cheltuielile impuse de tratamentul de urgență, până la stabilizarea stării de sănătate a pacientului.

În acest caz vor fi acoperite inclusiv cheltuielile de repatriere, transportul sanitar sau repatrierea corpului în caz de deces survenit ca urmare a unui risc asigurat care are loc în perioada de valabilitate a asigurării medicale de călătorie.

Asigurarea de călătorie poate fi încheiata de către persoanele fizice care au domiciliul stabil pe teritoriul țării noastre și este valabilă în toate țările care sunt menționate în mod expres pe polița de asigurare, precum și în țările care vor fi tranzitate în perioada de valabilitate a poliței.

Chiar dacă vorbim despre același eveniment, pentru fiecare dintre noi pierderile pot diferi sau le putem suporta diferit, de exemplu în funcție de cheltuielile generate de excursie, gradul în care se returnează parte din prețul biletului, starea de sănătate, valoarea bagajului, momentul în care călătorim, compania cu care călătorim sau agenția de turism, ce alte cheltuieli mai avem sau ce alte asigurări mai avem, care sunt alternativele de tratament de care dispunem.

Ce se despăgubește în baza unei asigurări de călătorie?

Asiguratorul va despăgubi toate cheltuielile medicale de urgență efectuate pe timpul șederii persoanei asigurate în străinătate. Aceste cheltuieli medicale se referă la:

  • proceduri de diagnosticare stabilite de medic;
  • tratament ambulatoriu;
  • tratament chirurgical de urgență;
  • tratament dentar, dar numai cel pentru ameliorarea durerilor acute.
  • cheltuieli pentru transportul efectuat de serviciile de ambulanță la cel mai apropiat spital;
  • cheltuieli pentru transferul la o clinică de specialitate, dacă transferul este solicitat de medicul curant;
  • spitalizarea, în măsura în care aceasta are loc într-o instituţie recunoscută drept spital în respectiva țară, se va face sub supravegherea directă a unui medic care are la dispoziție facilități de diagnosticare și de terapie;
  • medicamente și materiale sanitare prescrise de medic în cadrul tratamentului (excepție fac protezele de orice fel);

 
 

Urmărește-ne pe Google News