Ce informații cuprinde această foaie și de unde se poate obține ea vei afla citind acest articol.
Cuprins:
Ce este și ce informații conține Cartea de Salvare a autoturismului?
Cartea de Salvare a autorusimului este, de fapt, o foaie standardizată de tip A4, care conține schița autoturismului implicat în accident, în funcţie de marca, modelul şi anul de fabricaţie al acestuia.
De asemenea, această fișă conține informații despre amplasarea unor elemente de siguranță activă și pasivă ale autoturismului, care reprezintă tot atâtea piedici în calea salvatorilor.
Este vorba despre anumite repere a căror poziție trebuie cunoscută de către echipele de descarcerare cum ar fi localizarea acumulatorului, generatoarelor de gaz ale airbag-urilor, rezervorului de combustibil, ramforsărilor caroseriei, precum și informaţiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere a caroseriei.
În ce situații este utilă Cartea de Salvare (schița caroseriei)?
Atunci când vine vorba de vieți omenești, fiecare secundă contează în cazul producerii accidentelor rutiere, mai ales a celor grave.
În timpul operațiunilor de salvare a persoanelor încarcerate între fiarele contorsionate ale propriilor mașini se pierde adeseori timp prețios.
De aceea, Cartea de Salvare are rolul de a-i ajuta pe salvatori să ajungă cât mai repede la cei aflați în interiorul mașinilor distruse.
Astfel, răniții ar putea fi stabilizați și transportați la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe în maximum o oră de la producerea accidentului (așa-numita „Oră de Aur”).
De unde obții Cartea de Salvare și unde ar trebui plasată?
Cartea de Salvare poate fi descărcată color de pe Internet accesând link-ul https://csb.acr.ro/descarca-cartea-de-salvare/.
După ce ai printat-o, plaseaz-o în spatele parasolarului din dreptul șoferului pentru a putea fi, astfel, găsită mai ușor de către echipajele de salvare
Apoi, trebuie să aplici pe parbriz, în colțul din stânga-jos sau cel din stânga-sus, ori în spatele oglinzii retrovizoare un autocolant care indică existența la bord a Cărții de Salvare. Acesta din urmă se poate obține de la unul dintre sediile ACR.
Atenție! Amplasarea autocolantului nu trebuie sa împiedice in nici un fel vizibilitatea șoferului!
Nu ești obligat să ai Cartea de Salvare (schița caroseriei) în mașină
Ce mai trebuie să știi este faptul că nu ești obligat în nici un fel să păstrezi în maşină Cartea de salvarea sau schiţa caroseriei maşinii pe care o conduci.
Poliţia spune că este vorba doar despre o recomandare, nicidecum de o obligație, şi că nu există nici o prevedere legală în acest sens, motiv pentru care nu se vor acorda amenzi dacă nu vei avea schiţa la bord.
Estimările specialiştilor spun că, în România, doar câteva mii de şoferi deţin cartea de salvare la bordul propriilor mașini.
Deși nu este obligatoriu în majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, peste jumătate dintre şoferi au tipărit Cartea de Salvare şi o păstrează în maşină.