Cuprins:
Una dintre aceste noțiuni, pe care destui șoferi o neglijează, este Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). În articolul de astăzi îți vom spune ce reprezintă acest document, ce conține și ce trebuie să faci facă l-ai pierdut sau ți-a fost furat.
Ce este CIV (Cartea de Identitate a Vehiculului)?
Este cel mai important document al mașinii și este impus și reglementat de Ordonanța de Guvern nr. 78/ 2000 privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea CI a acestora în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România, cu modificările și completările ulterioare.
Trebuie să știi că, începând cu anul 2016, CIV are un nou format. Decizia a fost luată de autoritățile române și implementată legal prin Ordinul nr. 26/2016 al Ministrului Transporturilor, Ministrului Administrației și Internelor și al Ministrului Finanțelor Publice.
Conform acestui act normativ, modificarea formatului CIV a fost necesară pentru furnizarea unor informații suplimentare și pentru simplificarea preluării de date de către autoritatea de înmatriculare din document.
Cartea de identitate este un document emis de Registrul Auto Român (RAR) care certifică faptul că un autovehicul a fost omologat și este conform cu toate condițiile tehnice referitoare la siguranța circulației pe drumurile publice din România.
Documentul atestă și dreptul de proprietate asupra vehiculului pentru persoana care este menţionată în calitate de deţinător. Acesta se transferă la fiecare înstrăinare a vehiculului către noul proprietar.
În situația în care, la identificare, există neconcordanţe între mașină şi documentele acesteia, ele vor fi soluționate exclusiv de către reprezentanţii RAR.
Actul este necesar atât pentru înscrierea în circulație a mașinii, cât și pentru radierea ei. Fără acest document nu vei putea nici măcar să înregistrezi sau să scoți mașina de la impozitul auto.
Documentul se prezintă sub forma unui formular cu patru pagini cu dimensiunile unei coli A4 (297×210 mm) și A5 (210×148 mm) împăturită. Acesta conține date despre proprietar, informații necesare la identificarea mașinii, precum și date tehnice despre aceasta.
Cartea de identitate este realizată dintr-o hârtie specială și este prevăzută cu o folie de securitate care se aplică pe rubricile aferente identității vehiculului în vederea descurajării falsificării.
Atenție! Este ilegal să modifici conținutul și forma cărții de identitate, acest lucru atrăgând după sine sancțiuni penale.
Ce faci dacă pierzi sau îți este furată CIV?
În cazul pierderii, furtului sau deteriorării Cărţii de Identitate a Vehiculului va trebui să anunți la Poliție pentru a împiedica folosirea documentului de alte persoane în scopuri neautorizate.
În același timp, vei solicita la RAR eliberarea unui duplicat al cărții. Pentru a-l obține vei avea nevoie de o serie de documente, și anume:
- cerere RAR – se va completa olograf de către persoana solicitantă, pe propria răspundere, și va fi semnată în prezenţa unui reprezentant RAR;
- actul de identitate al persoanei solicitante;
- documente ce atestă calitatea de proprietar al mașinii, dacă persoana solicitantă nu este cea care figurează ca deţinător (ex.: act de vânzare-cumpărare, factură etc.);
- act de reprezentare legală (împuternicire notarială), dacă deţinătorul este persoană fizică sau delegaţie dacă deţinătorul este persoană juridică.
Preţul pentru eliberarea unui duplicat al CIV este 200 de lei. Pentru a-l obține este necesar să te prezinți la RAR cu mașina, pentru ca aceasta să poată fi identificată. Astfel, actul va avea aceeași serie CIV cu cea pierdută sau furată.
Cât durează procesul de eliberare duplicat al cărţii de identitate?
Procesul pentru obținerea unui duplicat al cărții de identitate este destul de simplu și poate fi finalizat în doar o zi, însă pentru a menține o evidență clară asupra timpului efectuării întregului demers, vă puteți aștepta ca procedura să dureze între două și trei zile lucrătoare. Un ultim aspect despre obținerea duplicatului cărții de identitate auto este că acesta nu necesită o programare la Registrul Auto Român pentru eliberarea duplicatului. Din acest motiv procedura nu este atât de complicată cum părea la prima vedere, ci doar trebuie să fiți atent să întruniți toți pașii necesari.
- Află și care sunt actele necesare la RAR pentru prima înmatriculare a mașinii
Ce este seria CIV și unde se găsește?
Asemenea oricărui document legal de identificare, cum este cartea de identitate a cetățenilor români, și CIV are o serie unică.
Seria CIV servește doar ca element de identificare unic al documentului de identitate al mașinii tale, întocmai ca seria cărții tale de identitate.
Această serie este un instrument sigur de identificare a cărților de identitate a vehiculelor și este înscrisă atât pe documentul principal, cât și pe talonul mașinii.
În noul format al cărții, seria CIV se găsește pe prima pagină, în colțul din dreapta-jos, sub un cod de bare și conferă un element suplimentar de unicitate.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro