Ce este codul IMEI?

Codul IMEI este acronimul pentru International Mobile Equipment Identity (n.n. – Identitate Internațională a Echipamentului Mobil) și reprezintă un număr internațional unic de identificare a smartphone-ului tău.

Acest cod este, dacă vrei, un fel de CNP internațional al telefoanelor mobile în funcție de care acestea pot fi identificate în rețelele mobile sau fizic.

Majoritatea telefoanelor mobile au un singur cod IMEI, în timp ce dispozitivele „dual SIM” au două astfel de serii.

Ce reprezintă cifrele codului IMEI?

Codul IMEI este format din 15 cifre, care au următoarele semnificații:

  • Primele șase cifre – TAC (Type Approval Code) 🡺 reprezintă codul modelului telefonului;
  • Următoarele două cifre – FAC (Final Assembly Code) 🡺 reprezintă codul tării în care a fost asamblat respectivul telefon;
  • Următoarele șase cifre – SNR (Serial Number) 🡺 reprezintă numărul de serie al telefonului;
  • Ultima cifră – SP (Spare) 🡺 este o cifră de reprezentare și nu are nici o însemnătate.

Cum afli codul IMEI al telefonului tău?

Pentru cele mai multe telefoane cu sistem de operare Android sau iOS, codul IMEI se poate afla prin trei metode, și anume:

  1. Tastezi codul *#06# și în fracțiuni de secundă codul IMEI generat va fi afișat pe ecranul telefonului (pentru telefoanele „dual SIM” vor fi afișate două coduri IMEI);
  2. Codul IMEI este inscripționat sub bateria telefonului mobil;
  3. Codul IMEI este scris pe cutia originală în care a fost ambalat telefonul mobil.

Cum verifici codul IMEI?

Telefon cu Android

În cazul telefoanelor cu sistem de operare Android, pentru verificarea codului IMEI trebuie să urmezi câțiva pași, și anume:

  • Pentru Huawei: Setări🡺 Despre telefon
  • Pentru Samsung: Settings 🡺 About phone 🡺 Status
  • Pentru Xiaomi: Settings 🡺 About device 🡺 Status

Telefon cu iOS

În cazul dispozitivelor iPhone, pentru verificarea codului IMEI trebuie să urmezi câțiva pași, și anume:

Settings 🡺 General 🡺 About

La ce este util codul IMEI?

Codul IMEI poate fi folosit în cazul în care ai pierdut sau ți-a fost furat telefonul mobil, iar acesta nu dispune de receptor GPS.

Tot ceea ce trebuie să faci este să depui o plângere/reclamație la Poliție. Dincolo de circumstanțele în care ai rămas fără telefon, va trebui să menționezi și codul IMEI în vederea localizării aparatului. Potrivit legislației în vigoare, doar agenții de poliție au autoritatea să caute un telefon folosind acest cod.

De asemenea, pe baza codului IMEI al smartphone-ului tău, operatorul de telefonie mobilă la care ești abonat va putea bloca device-ul în cazul pierderii sau furtului acestuia.

Așadar, îți recomandăm să notezi într-un loc sigur, doar de tine știut, codul IMEI în situația nedorită în care vei pierde telefonul mobil sau îți va fi furat.

Ce este IMEI Blacklist și la ce folosește?

IMEI Blacklist (n.n. – listă neagră) reprezintă o bază de date unde poți să găsești un dispozitiv mobil care a fost raportat ca fiind pierdut sau furat, pe baza codului IMEI.

Dacă dorești să cumperi un telefon mobil, mai ales unul „second hand”, va trebui să afli statusul acestuia. Pentru asta, poți accesa platforma https://www.imei.info/, care are la bază unul dintre cele mai mari centre de asistență tehnică în materie de informații despre IMEI și IMEI check.

Similar, dacă ți-a fost furat smartphone-ul, poți adăuga IMEI-ul acestuia pe lista neagră astfel încât aparatul să nu mai poată fi folosit.

Un telefon mobil mai poate ajunge pe această IMEI Blacklist ca urmare a faptului că utilizatorii nu respectă termenii și condițiile stipulate în contractele de achiziție încheiate cu un anumit operator de telefonie mobilă, ca de exemplu neplata facturii în repetate rânduri.

Urmărește-ne pe Google News