Iată câteva informații-cheie despre IRGC, forța militară dominantă a regimului de la Teheran, o organizație care are propria armată, marină, forță aeriană și aripă de servicii secrete și pe care Reuters o cataloghează ca fiind o grupare puternică, cu o largă influență regională.
Ce este IRGC
Garda Revoluționară fost înființată la scurt timp după Revoluția islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical șiit și pentru a oferi o contrapondere la forțele armate regulate.
IRGC răspunde în fața liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Gruparea are un efectiv militar estimat la 125.000 de oameni, cu unități militare, navale și aeriene. Aceasta comandă, de asemenea, miliția religioasă Basij, o forță paramilitară voluntară loială sistemului clerical, care este adesea folosită pentru a reprima manifestările antiguvernamentale.
Membrii miliției Basij au organizat atacuri cu „valuri de oameni” împotriva trupelor irakiene în timpul războiului din anii 80. Pe timp de pace, ei aplică codurile sociale islamice ale Iranului. Analiștii spun că voluntarii Basij ar putea fi de ordinul milioanelor, cu un milion de membri activi.
Forța „Quds” este brațul paramilitar și de spionaj extern al IRGC, care influențează puternic milițiile aliate din Orientul Mijlociu, din Liban până în Irak și din Yemen până în Siria. Membrii Quds au luptat în sprijinul președintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria și au sprijinit forțele de securitate irakiene în lupta lor împotriva militanților Statului Islamic (ISIS) în ultimii ani.
Comandantul său suprem, generalul-maior Qassem Soleimani, a fost ucis de Statele Unite într-un atac cu dronă în Irak în 2020. Moartea acestuia a generat temeri privind un conflict major. Uciderea tuturor liderilor americani nu ar fi suficientă pentru a răzbuna asasinarea lui Soleimani, a declarat ulterior un comandant de rang înalt al Gărzilor iraniene.
IRGC, catalogată drept grupare teroristă de către Statele Unite, încearcă de ani să modeleze Orientul Mijlociu în favoarea Teheranului. De exemplu, a fondat gruparea șiită Hezbollah din Liban, în 1982, pentru a exporta Revoluția Islamică a Iranului și a lupta împotriva forțelor israeliene care au invadat Libanul în același an.
Hezbollah este acum o forță militară majoră care a jucat un rol în conflictele regionale.
Care sunt capacitățile militare ale Gardienilor Revoluției
IRGC supraveghează programul de rachete balistice al Iranului, considerat de experți drept cel mai mare din Orientul Mijlociu.
Gărzile au folosit rachetele pentru a lovi militanții musulmani sunniți din Siria și grupările iraniene de opoziție kurde din nordul Irakului. Statele Unite, puterile europene și Arabia Saudită au acuzat Iranul pentru atacul cu rachete și drone din 2019 care a paralizat cea mai mare instalație de prelucrare a petrolului din Arabia Saudită și din lume. Iranul a negat orice implicare în acest atac.
Fostul președinte american Donald Trump a indicat programul de rachete al Iranului ca fiind unul dintre punctele care nu au fost abordate în acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale și a invocat acest lucru ca motiv pentru retragerea SUA din acord, în 2018.
Gărzile revoluționare iraniene dispun de echipamente și capacități de luptă convenționale extinse, care au fost vizibile în timpul implicării lor în conflictele din Siria și Irak.
Care este poziția IRGC în sistemul politic din Iran
Foști ofițeri ai Gardienilor Revoluției ocupă poziții-cheie în administrația iraniană, de la guvern la parlament. Majoritatea membrilor cabinetului președintelui Ebrahim Raisi sunt foști ofițeri ai IRGC.
Mandatul IRGC de a proteja valorile revoluției islamice a determinat IRGC să se exprime atunci când a simțit că sistemul este amenințat.
Interesele în afaceri
După războiul din anii 80 din Irak, IRGC s-a implicat puternic în reconstrucția Iranului și și-a extins interesele economice pentru a include o vastă rețea de afaceri, de la proiecte de petrol și gaze naturale la construcții și telecomunicații. Interesele sale în domeniul afacerilor vizează puncte de interes care valorează miliarde de dolari.
Foto: Profimedia Images