„Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare”, a explicat Marcel Boloş, ministrul finanțelor.
Potrivit ministrului finanțelor, cei mai mulți bani nedeclarați sunt în servicii, precum service-uri auto sau saloane de înfrumusețare, industria alimentară, agricultură şi comerț.
„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 de lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a continuat Marcel Boloş.
Pentru a putea beneficia de reduceri, persoanele fizice trebuie să se înscrie în Spațiul Privat Virtual de la ANAF.
De exemplu, la cheltuieli în valoare de 5.000 lei pe lună, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ul ar putea fi de 10% din sumă.
„Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, a transmis Marcel Boloş.
Prin această măsură, statul își dorește să elimine evaziunea uriașă din aceste domenii.
Măsuri de reducere a impozitului și cod QR pe bonurile fiscale
În plus, statul se gândește și la o măsură precum reducerea impozitului pe venit. Valoarea creditului fiscal acumulat va putea fi verificată de angajatori.
Pe de altă parte, toate aceste deduceri cer din partea Guvernului o mulțime de schimbări. De exemplu, bonurile fiscale vor avea cod QR.
În România sunt 600.000 de case de marcat. Cei 400 de distribuitori din ţară vor trebui să modifice softul aparatelor fiscale și să îl avizeze. Apoi, aproape 3.500 de tehnicieni autorizați vor instala noul soft pe toate casele de marcat.