Instanța care judecă cele mai grave crime internaționale

Curtea Penală Internațională se concentrează pe patru tipuri principale de crime: genocid, crime de război, crime împotriva umanității și crima de agresiune. Obiectivul său este de a combate impunitatea și de a preveni repetarea acestor atrocități.

Curtea funcționează ca o instituție juridică de ultimă instanță, complementând sistemele juridice naționale. Aceasta nu înlocuiește tribunalele locale, ci intervine când acestea nu pot sau nu vor să acționeze.

CPI este guvernată de Statutul de la Roma, un tratat internațional. Conform site-ului Curții Penale Internaționale, este prima instanță penală internațională permanentă din lume.

În lupta sa pentru justiție, CPI urmărește să îi tragă la răspundere pe cei responsabili pentru crimele comise. Astfel, contribuie la eforturile globale de prevenire a unor viitoare atrocități.

Sursa: AFP

Mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoah Gallant

Curtea Penală Internațională a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, acuzându-i de crime de război și crime împotriva umanității în Gaza. Potrivit Reuters, și liderul militar al Hamas, Ibrahim Al-Masri, este vizat de un mandat similar.

CPI susține că există „motive rezonabile” să creadă că Netanyahu și Gallant sunt „responsabili” pentru crime de război, inclusiv „înfometare ca metodă de război”. Cei doi oficiali israelieni riscă arestarea în cele 124 de state membre CPI.

Reacția lui Netanyahu a fost promptă. El a calificat decizia drept „antisemită” și s-a comparat cu Alfred Dreyfus, ofițerul evreu acuzat pe nedrept de spionaj în Franța secolului XIX.

Procurorul CPI, Karim Khan, a solicitat aceste mandate în mai, după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 și răspunsul militar israelian în Gaza. CPI a precizat că nu este necesară acceptarea jurisdicției sale de către Israel.

Israelul respinge jurisdicția Curții de la Haga și neagă acuzațiile de crime de război în Gaza. În august, Israelul a anunțat că l-a ucis pe Al-Masri într-un raid aerian, informație neconfirmată de Hamas.

Aceste mandate de arestare marchează o escaladare semnificativă a presiunii internaționale asupra Israelului în contextul conflictului din Gaza. Rămâne de văzut cum va influența această decizie dinamica regională și eforturile de pace în Orientul Mijlociu.

Imagine cu toți judecătorii Curții Penale Internaționale. Foto: Curtea Penală Internațională

Judecătoarea Iulia Motoc s-a retras din motive medicale din dosarul lui Netanyahu

Judecătoarea Iulia Motoc, care trebuia să se ocupe de acest caz, a cerut să fie înlocuită, pe motive medicale, la o zi după ce fusese deschis cazul.

În mai, procurorul CPI a solicitat mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și trei lideri Hamas. Motivul invocat a fost existența unor „motive rezonabile” pentru a considera că aceștia au comis crime de război și împotriva umanității.

Înlocuirea judecătoarei Iulia Motoc a întârziat și mai mult o decizie privind mandate de arestare în cazul referitor la conflictul din Gaza.

 
 

Urmărește-ne pe Google News