3 panda de la Grădina Zoologică Națională din Washington urmează să se întoarcă în Asia până în decembrie, după expirarea unui acord de trei ani cu Agenția chineză pentru Animale Sălbatice.
Alte trei grădini zoologice din SUA care au panda, cele din Atlanta, San Diego și Memphis, fie au predat mamiferele, fie le vor returna în China până la sfârșitul anului viitor.
Deși ambele părți neagă că este implicat factorul politic, China a folosit de mult timp așa-numita „diplomație panda”.
Iar potențiala retragere a ultimilor panda din America vine într-un moment în care legăturile dintre SUA și China au atins un minim istoric, majoritatea căilor de cooperare fiind întrerupte.
„Premii în panda” pentru președintele Nixon
Grădinile zoologice din întreaga lume nu primesc custodia completă a unui urs panda. În schimb, îi închiriază, semnând contracte și plătind Chinei sute de mii de dolari în fiecare an.
- SUA au primit „premii în panda” după ce președintele Richard Nixon a normalizat relațiile cu Beijingul, în 1972.
- O anchetă din 2013 a găsit o corelație între ofertele cu uraniu și împrumuturile urșilor către Canada și Franța.
- În 2018, China a împrumutat panda Finlandei, în onoarea centenarului independenței.
- În 2019, președintele Xi i-a adus doi pui panda grădinii zoologice din Moscova.
Nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu Grădina Zoologică din Washington. Relocarea urșilor panda poate fi temporară.
China îi poate oferi drept recompensă în viitoarele negocieri diplomatice.
O purtătoare de cuvânt a Grădinii Zoologice Naționale a refuzat să comenteze dacă sunt în desfășurare noi negocieri.
SUA vor să angajeze negocieri
Dar o sursă din administrația Biden a declarat publicației că SUA intenționează să discute această problemă cu China până când panda de la Washington se vor întoarce acasă.
Orice speranță că Washingtonul va primi noi panda se bazează pe faptul că relațiile s-ar putea îmbunătăți puțin sau cel puțin nu se vor înrăutăți.
O purtătoare de cuvânt a Grădinii Zoologice Naționale:
Această „diplomație” datează din perioada Împărătesei Wu Zetian (625-705), care i-a trimis o pereche de panda împăratului japonez, o modalitate de a deschide ușile și de a consolida o relație.
Secretarul american de stat Antony Blinken s-a întâlnit, în iunie, la Beijing, cu președintele Chinei, Xi Jinping, într-un moment în care Statele Unite și China încearcă să depășească un îngheț profund al relațiilor bilaterale care a stârnit îngrijorări la nivel mondial cu privire la riscul tot mai mare al unui conflict.
Într-o conferință de presă după discuțiile cu liderul chinez, Blinken a admis că relația bilaterală este „instabilă” și a reiterat că dorința SUA este aceea ca și competiția cu China să nu se transforme într-un conflict.
Blinken este primul secretar de stat american care vizitează Beijingul din 2018 încoace, într-o perioadă în care cele două puteri sunt în conflict, din cauza chestiunilor economice și a susținerii oferite de Washington pentru Taiwan.
Vizita lui Blinken la Beijing ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului, dar tensiunile bilaterale au crescut în februarie, când Pentagonul a anunțat că un balon de supraveghere chinezesc a fost descoperit deasupra teritoriului continental al Statelor Unite.
Foto: Hepta
ssLazio • 30.09.2023, 14:09
Ursii au nevoie de consiliere, se stie ca nu e usor sa treci de la capitalism la comunism.