Cei care au cultură psihologică sunt mândri când se spune despre ei că dau dovadă de echilibru.

Una dintre cele mai importante laturi psihologice din viața unui om este cea afectivă. Din acest motiv, una dintre cele mai importante forme de echilibru este cel emoțional sau afectiv.

Din perspectivă psihologică – explică specialistul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc -, echilibrul emoțional este o condiție a funcționalității sociale, a sănătății fizice, psihologice și atitudinale. O caracteristică a echilibrului în general și a celui emoțional în particular este aceea că tinde să fluctueze și să se schimbe, în funcție de situațiile psihosociale la care este expus subiectul. Putem privi echilibrul emoțional din trei perspective: ca rezultat al vieții de zi cu zi, ca stabilitate afectivă sau ca mulțumire de sine.

Echilibrul emoțional ca rezultat al activităților zilnice

Din acestă perspectivă, putem compara echilibrul emoțional cu o baterie de telefon mobil; așa cum telefonul are nevoie de încărcător pentru a acumula energie, și noi avem nevoie să ne încărcăm, echilibrăm și calibrăm emoțional, pentru că stresul și presiunile la care suntem supuși zi cu zi acționează ca un consumator și ne pot dezechilibra. De aceea, oamenii folosesc uneori expresia “îmi încarc bateriile” cu referire la refacerea echilibrului emoțional. Iar din această perspectivă, este foarte important să conștientizăm care sunt încărcătoarele noastre de echilibru emoțional.

Modurile de încărcare sunt specifice fiecărei persoane în parte. Poate fi vorba despre activitatea sportivă preferată, o plimbare în parc, un concediu reușit, interacțiunea cu un om plăcut sau parcurgerea unei cărți bune. Toate acestea acționează exact ca încărcătorul telefonului care adaugă energie în baterie.

De cealaltă parte, există consumatorii de energie reprezentați de factorii de stres social și de situațiile care generează presiune psihologică și emoțională. Aceștia descarcă bateriile emoționale ale unei persoane. De aceea, când ești în concediu sau ești implicat într-o activitate plăcută tinzi să spui “Sunt Zen”, pentru că îți simți bateriile emoționale încărcate, iar când ești stresat la birou sau ești supus presiunii parcă simți că îți pierzi controlul și ai reacții exagerate, de autosabotare ori egocentrism.

Când presiunea emoțională și stresul sunt la cote ridicate e nevoie de ceea ce în psihologie se numește catharsis, adică o descărcare emoțională controlată. În lipsa controlului conștient, această descărcare va avea loc prin reacții spontane. De aceea unii oameni își pierd controlul emoțiilor sub diferite forme sau manifestări – plâng din senin, devin agresivi aparent fără motiv etc.

Structura afectivă a omului este precum un balon. Pe măsură ce se umflă, pereții devin tot mai subțiri, iar riscul de explozie crește. Catharsisul sau descărcarea emoțională controlată necesită ca oamenii să conștientizeze care sunt suapapele lor de presiune emoțională și să dezumfle, din când în când, acest balonul aflat în tensiune. O supapă de presiune emoțională poate fi reprezentată de orice activitate plăcută care elimină stresul și presiunea și oferă senzația de Zen.

Echilibrul emoțional ca stabilitate emoțională

Mai putem privi echilibrul emoțional ca pe o stare de inerție și stabilitate emoțională, fără mari fluctuații atitudinale sau comportamentale. Cu alte cuvinte, lipsa comportamentelor extreme și a exceselor de tip bipolar. Asta presupune ca persoana respectivă să nu aibă accese depresive ori maniacale cu tendințe agresive sau submisive.

Dezechilibrul emoțional caracterizat de instabilitate cu grad ridicat distruge relațiile profesionale și personale. Problemele de la locul de muncă, performanțele profesionale scăzute și caracterul dificil al oricărei intercțiuni sociale va tinde să izoleze acea persoană.

Echilibrul emoțional ca stare de mulțumire de sine

Echilibrul emoțional mai poate fi privit și ca o stare de armonie între ceea ce vrei și ceea ce ai, între dorință și realitate. Altfel spus, dacă ești un om care îmbină eficient idealul cu realul și un om care nu vrea ceea ce nu poate avea, ești un om echilibrat.

Viața e ca un joc de puzzle. Dacă lipsesc foarte multe piese, imaginea generală nu se poate întrevedea și se instalează senzația de haos și dezordine. Echilibrul emoțional apare de la sine atunci când cele mai multe piese din puzzle-ul vieții unei persoane sunt la locul lor, contribuind la imaginea de ansamblu.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


Confesiunile unei fugare. Pictorialul care a încins spiritele în România! Revista VIVA! are imagini cu Elena Udrea gravidă în Costa Rica

Urmărește-ne pe Google News