Până în urmă cu mai bine de zece ani, foarte mulți cetățeni români aflați peste hotare erau nevoiți să facă un drum în țară pentru a-și putea plăti taxele și impozitele, în timp ce persoana care deținea două imobile în două orașe diferite era obligat să se deplaseze în fiecare dintre aceste orașe pentru a-și achita dările către stat.

Pe Ghişeul.ro se pot plăti 300 de taxe și servicii publice

Acum, însă, dacă deții un card bancar și ai acces la internet, unele dintre aceste impozite și taxe pot fi plătite și online în cazul primăriilor care au implementat un astfel de sistem de plată online.

De asemenea, plata se poate face și prin ordin de plată, prin aplicațiile de Internet Banking de la diverse bănci​ sau pe website-ul Ghișeul.ro. Ce este, cum îți poți face cont pe această platformă și cum se utilizează ea îți vom spune în cele ce urmează.

Ce este Ghișeul.ro?

Cum spuneam, Ghișeul.ro este ​Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) cu ajutorul unui card bancar, un instrument digital de ultimă generație și un pas important către digitalizarea sectorului de plăți din România.

Acesta oferă posibilitatea contribuabililor români să plătească oricare dintre cele 300 de taxe și servicii publice, oricând și de oriunde, direct pe platforma www.ghiseul.ro. Aceasta este operată de către Centrul Național pentru Managementul Societății Informaționale.

Începând cu 16 noiembrie 2022, şi rovinieta și taxa de pod vor putea fi plătite pe Ghișeul.ro

Platforma integrează toate standardele și reglementările de conformitate în vigoare și este pusă gratuit la dispoziția persoanelor fizice și juridice care o pot utiliza la scară largă pe teritoriul țării.

Ghișeul.ro este disponibil 7 zile din 7, 24 de ore din 24, cu excepția perioadelor de mentenanță sau intervenție tehnică asupra sistemului, care se vor anunța pe site.

Cum îți faci cont pe Ghișeul.ro?

Există două metode prin care poți obține datele de logare pentru Ghișeul.ro, după cum urmează:

  1. Primăria unde ai obligații de plată îți poate genera datele de logare în urma unei solicitări pe care ai făcut-o în acest sens. Poți solitica date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care ai obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale instituţiei publice le poți accesa printr-un simplu „click” pe numele instituţiei în secţiunea „Instituţii înrolate.
  2. Ca să poți accesa secțiunea de plată a taxelor și impozitelor locale va trebui să-ți creezi un cont pe bază de credențiale (nume de utilizator și parolă). Pentru asta va trebui să accesezi pagina de internet www.ghișeul.ro, secțiunea Solicită date de acces, dedicată exclusiv persoanelor fizice.

– dacă deţii bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziţie datele de acces în Ghişeul.ro;

– odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai poți apela la o altă instituţie pentru alte date.

După introducerea datelor personale (CNP, nume/prenume, adresă de e-mail, număr de telefon, etc.), precum și a datelor de pe cardul bancar, contul va fi creat, iar user-ul și parola vor fi trimise pe adresa de e-mail indicată de utilizator.

Începând cu data de 16 noiembrie 2022, pe lângă variantele deja existente, şi rovinieta și taxa de pod vor putea fi plătite pe platforma Ghișeul.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 3 ianuarie 2023, Legea pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar care simplifică procedura eliberării acestui document, propunându-se ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică. Cazierul va putea fi obţinut pe portalul Ghişeul.ro.

Vezi şi cum schimbi furnizorul de energie electrică în 2022!

 
 

Urmărește-ne pe Google News