Gripă sau răceală? Cum le deosebim?

Virusul gripal atacă organismul în două sau trei zile, declanşând în primul rând febră puternică. Debutul bolii este brusc, în circa 24 de ore, iar febra este întotdeauna însoţită de dureri de cap puternice şi dureri musculare. „Gripa se caracterizează prin febră foarte mare, 39-400C, care durează între trei şi cinci zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare şi uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secreţii nazale, răguşeală, senzaţie de usturime în gât, stare marcată de astenie”, precizează conf. dr. Victoria Aramă, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. De regulă, simptomele bolii se ameliorează după o săptămână, dar tusea şi starea de rău pot persista.
Spre deosebire de gripă, răceala are simptome uşoare, febra este rară sau lipseşte în cele mai multe cazuri, iar tusea este moderată.
Răceala se instalează lent şi începe să se manifeste prin strănut şi secreţii nazale.
Ca şi gripa, răceala este dată şi ea de virusuri, cu care însă organismul nostru este deja obişnuit.
Gripa este o infecţie virală acută, care poate da naştere unor complicaţii severe în rândul copiilor, al vârstnicilor şi celor care suferă de boli cronice de fond.

Tratamentul „după ureche” e periculos

„Ia şi tu o aspirină sau antibiotice!”, auzi adesea când cei din jur află că ai răcit. Mitul aspirinei rezistă, deşi medicii nu recomandă acest medicament în cazul gripei. Pe fondul febrei, aspirina poate declanşa complicaţii severe, precum sindromul Reye, o encefalopatie, care duce la insuficienţă hepatică şi renală. Nici antibioticele nu combat virusul gripal.
Ele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor şi sunt prescrise de medic doar în cazul în care gripa este asociată cu infecţii bacteriene.
În tratarea gripei, substanţele antivirale sunt cele mai comune. În cazul unei epidemii de gripă, fereşte-te de locurile aglomerate, de magazine, de restaurante sau de autobuzele pline ochi.

ÎNTREABĂ MEDICUL

De la primele simptome ale gripei, consultă medicul de familie, care îţi va recomanda tratamentul în funcţie de gravitatea bolii.
Pentru ameliorarea simptomelor, în primul rând, ai nevoie de:
► antitermice, care scad febra, antitusive şi expectorante.
► consumă multe lichide, precum ceaiuri, supe sau sucuri proaspete de fructe.
► odihneşte-te cât mai mult în primele zile, când ai frisoane şi dureri mari de cap.

VACCINUL ANTIGRIPAL – PREVENŢIE ACTIVĂ

„Vaccinul antigripal este recomandat de la începutul sezonului rece tuturor, cu atât mai mult copiilor şi bolnavilor cronici, care au nevoie de protecţie suplimentară. Spre exemplu, o persoană care suferă de o boală cardiacă şi alege să se vaccineze îşi oferă o protecţie în proporţie de 80% la o posibilă îmbolnăvire cu gripă. Dacă nu se vaccinează, nu se protejează deloc”. (Dr. Monica Luminos, medic pediatru, specialist boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”).
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News