Cinci oameni au murit în accidentul în care și-a pierdut viața și Petr Kellner, patronul ProTV. Printre aceștia se numără și un instructor de schi, Ghegory Harms, unul dintre primii ghizi din Alaska ce a promovat
heli-skiingul.
De altfel, acesta a fondat o companie de heli-skiing ce organiza excursii în toată lumea. Sportul extrem a făcut însă mai multe victime de-a lungul anilor.
Ce este heli-schi?
Heli-schi este un sport extrem, destinat nu doar pasionaților de adrenalină, ci și celor cu venituri considerabile. Și asta deoarece cei care îl practică trebuie să închirieze și un elicopter. Ei sunt duși apoi la altitudine mare, de unde coboară pe creste, prin zone neamenajate.
Anul trecut, Nicolas Gaide, 43 de ani, antreprenor francez, schior experimentat și properiar al mai multor școli de ghizi montani, a pierit într-un accident teribil pe Muntele Miravidi, din masivul Mont Blanc, la granița italo-franceză.
Francezul și partenerii săi de heli-skiing au aterizat la 3.000 de metri. La plecare, pilotul nu a fost atent că Gaide nu se urcase în aparatul de zbor, a decolat și l-a agățat cu plasa în care erau încărcate echipamentele de schi. Francezul a fost târât în aer și a căzut pe stânci, a informat Snow Brains.
Elicopter prăbușit în Noua Zeelandă
Unul dintre cele mai grave accidente de heli-schi a avut loc în 2014, în Noua Zeelandă. Un bărbat a murit și alți șase au fost răniți, după ce s-au prăbușit cu aparatul de zbor.
Ancheta în acest caz a scos la iveală că elicopterul a fost prea încărcat, iar pilotul a făcut manevre prea riscante. Presa din Noua Zeelandă a scris, în 2017, când a publicat concluziile anchetei, că „există o cultură a piloților de elicopter să forțeze aparatele de zbor la limita lor”.
Avalanșele, un alt risc al heli-schiului
Un alt risc la care sunt expuși cei care practică heli-schi sunt avalanșele. Având în vedere că acest sport extrem este practicat pe pârtii neamenajate, riscul de avalanșe este crescut.
În urmă cu trei ani, un om de afaceri din Austria, care practica acest sport în regiunea British Columbia, a murit după ce a fost îngropat de o avalanșă, scrie Vancouver Sun.
Accident la heli-schi și în România
Acest sport extrem de periculos se practică și în România. În urmă cu șase ani, alt afacerist din Austria a murit în Munţii Făgăraş, în timp ce făcea heli-schi, a scris Mediafax. Bărbatul, 46 de ani, s-a lovit de stânci pe coborâre și s-a ales cu traumatisme grave. Cele două persoane cu care se afla pe munte au fost salvate.
O astfel de aventură în munții din România costă în jur de 500 de euro pe zi, „în funcție de diferența de nivel de la care cobori”, au spus ghizii montani consultați de Libertatea.
Ce trebuie să cunoști ca să practici acest sport
- În România, astfel de ture, cu urcări cu elicopterul care are un sistem special pentru transportul echipamentelor, se fac în Munții Făgăraș sau la Muntele Mic, din Banat. „Nu există restricții decât pentru zonele muntoase declarate rezervație naturală”, a explicat un ghid montan pentru ziar.
- În acest moment, sezonul de helischi s-a încheiat și nu se mai fac tururi organizate. În România sunt doar câteva zeci de practicanți, spre deosebire de Austria, care are în jur de 500.
- Grupurile trebuie să beneficieze de prezența unui ghid montan autorizat, cel care se informează despre starea vremii, despre starea pârtiilor și asigură echipamentele de emisie-recepție.
- De pe creste, turiștii coboară până la liziera pădurilor, de unde sunt preluați iar și duși în vârf. Se pot face în jur de 5 ture pe zi.
- Grupul „ideal” este de 4-5 persoane. Nivelul grupului să fie „omogen”: participanții trebuie să schieze bine și să aibă echipament special, care să îi poate salva în caz de avalanșă.