UPDATE 18.45: Atacul cibernetic a fost executat cu aplicația ransomware Backmydata asupra platformei Hipocrate, a transmis Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. El a început de sâmbătă, 10 februarie, cu Spitalul de Pediatrie Pitești, iar în cele trei zile au fost afectate cel puțin 21 de spitale. Alte 79 de spitale au fost deconectate de la internet și se analizează dacă au fost afectate. (Lista spitalelor afectate)
***
Platforma Hipocrate a fost atacată informatic luni dimineață. Astfel, spitalele afectate au fost nevoite să primească pacienții fără a-i mai valida în sistemul informatic.
Printre spitale afectate se numără unele mari din București, precum Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Colțea ori Institutul Oncologic, dar și din țară (Baia Mare, Sighetu Marmației, Buzău, Slobozia).
Ministerul Sănătății a anunțat că monitorizează atent situația pentru o remediere cât mai rapidă. În toate spitalele care folosesc acest tip de sistem au fost luate măsuri de siguranță, iar unele unități au anunțat că funcționează și offline.
Cum a apărut sistemul Hipocrate în spitalele din țară
Pe 12 decembrie 2000, viitorul ministru al finanțelor din guvernele Tăriceanu (2005-2007) și Boc II (2009-2010), Sebastian Vlădescu, fonda firma Romanian Soft Company alături de alți trei asociați. El avea să iasă, ulterior, din acționariat.
Este compania care, la jumătatea anilor 2000, prezenta către spitale un draft al unei aplicații menite să fie „sistemul informatic medical” al spitalelor din România.
În primele prezentări ale platformei Hipocrate se vorbea despre cinci obiective:
- „Prelucrarea automată și centralizată a informațiilor despre pacienți”
- „Urmărirea electronică a stării de sănătate a pacientului pe parcursul mai multor examinări în cadrul spitalului”
- „Fluidizarea circulației informației între clădiri și/sau secțiile spitalului”
- „Creșterea eficienței lucrului în spital”
- „Centralizarea și automatizarea managementului spitalului”.
În 2016 se ajungea la mentenanță de 10.000 de euro/lună
Practic, așa cum arată și unul dintre site-urile Romanian Soft Company, programul a fost realizat pentru a contribui la „interconectarea tuturor activităților dintr-o instituție medicală” – costuri, traseul unui pacient în spital, acces la buletinul și istoricul medical, legătura cu CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), transferul de informații, etc.
Platforma a avut mai multe versiuni în ultimele decenii, iar îmbunătățirile au costat.
Este și motivul pentru care programul a stârnit și controverse, de-a lungul timpului. De exemplu, în 2016, Digi24 arăta că spitalele plătesc și 10.000 de euro pe lună pentru servicii de asistență și de mentenanță ale sistemului Hipocrate.
Medicii: „sistemul nervos al spitalului”
În schimb, reacțiile medicilor, citate de televiziunea de știri, erau favorabile.
„Sistemul Hipocrate este sistemul nervos al spitalului. Sistemul Hipocrate ne permite monitorizarea mult mai atentă a fiecărui pacient în parte în fiecare zi”, spunea în 2016 Ioan Tiberiu Tofolean, un fost director al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
În timp ce un alt medic de la Spitalul Techirghiol susținea că nu se mai poate gândi la cum funcționează spitalul fără sistem.
Administratorul firmei spune că sesizează DIICOT
Între timp, firma Romanian Soft Company a fost preluată, cu peste 80% din acțiuni, de o altă firmă, Genius IT Solutions.
Silviu Alexandru Cârstea, administrator și acționar minoritar al firmei, a vorbit, pentru Euronews, despre atacul de azi-dimineață. El spune că alarma a fost dată în jurul orei 6:30, iar cantitatea de informație afectată s-ar învârti în jurul a 10-20 de terabiți.
Acesta a anunțat că firma sa va sesiza DIICOT în acest caz, iar sistemul, având copii de siguranță, ar putea reporni mâine-dimineață în totalitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
624.014 • 13.02.2024, 11:00
Sistemul Hipocrate nu a fost actualizat la nevoile actuale performante.