Rusia a adoptat o lege a internetului suveran în anul 2019, aceasta având, conform Kremlinului, scopul de a proteja țara în cazul unei deconectări de la infrastructura străină.

Legea are rolul de a reglementa devierea traficului rusesc de internet prin puncte controlate de autoritățile de la Moscova și de a construi un sistem DNS – Domain Name System (Sistemul de nume de domenii). Acesta translatează numele de site-uri în adrese IP ale serverelor și este vital în funcționarea internetului. 

Practic, DNS-ul este „agenda” internetului, conform companiei americane Cloudflare, care oferă servicii de infrastructură de internet și protecție cibernetică. Dacă deții agenda, ai controlul într-un anume sens, desigur. Nu poți cenzura mesajele propriu-zise, dar poți afla cine le postează, le poți încuraja să se multiplice sau le poți reduce efectul.

Dmitri Dubrovski | Foto: Facebook

Paravan pentru cenzură

„Internetul suveran” denumește un concept care descrie separarea internetului dintr-un anumit teritoriu și să-și facă propriile reguli pentru folosirea acestuia, diferite de experiența unitară la nivel global. În termeni simpli, suveranitatea asupra internetului presupune că fiecare țară este responsabilă de experiența și regulile asupra acestuia în interiorul granițelor lor. 

Însă criticii susțin că „internetul suveran” este un paravan pentru cenzura presei și blocarea disidenților.

„Marele firewall chinezesc”

Cel mai bun exemplu de „internet suveran” este China. Spațiul său cibernetic este separat de internetul din restul lumii prin „marele firewall chinezesc”, dincolo de care nu pot trece anumite informații sensibile pentru regimul de la Beijing, iar o serie de site-uri, aplicații sau rețele sociale sunt cenzurate.

În China sunt blocate rețele sociale precum Facebook sau Twitter, motorul de căutare Google, platforma de filme Netflix sau instituții media precum New York Times, CNN, Bloomberg ori BBC.

Pe lângă cenzurarea informațiilor, lipsa giganților americani a permis Chinei să își dezvolte propriile companii de tehnologie, care să rivalizeze cu cele de dincolo de Ocean: WeChat este „Facebook-ul Chinei”, Weibo este „Twitterul Chinei”, Baidu este „Google-ul Chinei” etc.

Test în vara anului trecut

În 2021, și Rusia a anunțat testarea cu succes a separării de la internet.

Testul a avut loc în perioada 15 iunie-15 iulie, iar exercițiile nu au părut să provoace întreruperi pentru utilizatorii obișnuiți din Rusia. 

Twitter, blocat de sâmbătă, dar accesibil prin VPN

După invazia Ucrainei, Rusia a blocat sâmbătă Twitter, într-un efort aparent de a perturba fluxul informațiilor, scria The Verge, care cita grupul de monitorizare NetBlocks. 

Accesul la rețeaua de microblogging era întrerupt sau extrem de greoi pentru abonații oricărui furnizor de internet din Rusia, inclusiv Rostelecom, MTS, Beeline și MegaFon.

Twitter era însă accesibil prin rețele VPN, adică rețele private virtuale, care au servere dedicate și redirecționează traficul prin alte puncte. 

Vineri, Rusia a anunțat că va limita parțial accesul la Facebook deoarece „cenzurează” presa rusă, conform Reuters. Asta după ce Facebook a impus restricții pentru patru organe de presă apropiate Kremlinului: agenția de presă RIA, postul Zvezda TV al Ministerului Apărării și site-urile gazeta.ru și lenta.ru. 

Miza sunt tinerii

Mai multe proteste au izbucnit în Rusia de la atacul acesteia asupra Ucrainei și peste 4.000 de arestări și rețineri au fost făcute.

The Conversation scria anul trecut că internetul este tot mai important în politica rusă, deoarece o parte a tinerilor ignoră presa controlată de Kremlin și folosesc platformele tehnologice occidentale. Acestea au permis activistului Alexei Navalnîi, un critic al Kremlinului, să devină popular în Rusia.

Exerciții de control

Apple și Google au fost forțate în septembrie 2021 să elimine din magazinele lor online de iOS și Android aplicația lui Navalnîi (un fel de sistem de vot inteligent, conform Mediafax, care îi ajuta pe alegători să găsească, colegiu cu colegiu, candidați locali opuși partidului lui Vladimir Putin).

În 2018, guvernul rus a încercat să blocheze funcționarea aplicației de mesagerie Telegram în Rusia. La acel moment nu a reușit, ba mai mult, conform sursei citate s-a dovedit că o parte dintre dintre forțele de securitate foloseau Telegram. Aceasta este populară în Rusia deoarece este criptată.

Fondatorul Telegram este Pavel Durov, un om de afaceri rus. Acesta a înființat întâi, în Rusia, rețeaua socială VKontakte și a fost asemuit cu Mark Zuckerberg.

Durov a părăsit Rusia în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, apoi a acuzat că rețeaua sa socială a căzut în mâinile acoliților președintelui rus Vladimir Putin, scria la acel moment Hollywood Reporter

Telegram are 550 de milioane de utilizatori în întreaga lume, conform Backlinkco.com. Este una dintre cele mai populare aplicații din Rusia, unde are 100 de milioane de utilizatori. Rusia are în total o populație de 144 de milioane de locuitori. Telegram operează din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News