Jocul Kendama a fost interzis în mai multe școli din România deoarece copiii au devenit pasionați de el și se desfășura în multe unități școlare. În Japonia însă, locul de unde provine kendama, jocul este promovat cât mai mult în rândul copiilor, iar Ministerul Educației contribuie la publicarea unei cărți despre această jucărie și modul în care această poate fi folosită corect, tocmai pentru că ajută la dezvoltarea copiilor.
Ce este Kendama?
Jocul este format dintr-o țepusă (けん, ken) și o bilă, (玉, tama) care în limba japoneză înseamnă dama; mai este formată dintr-o bucată de ață care este atașat kenul de dama de aici Kendama. Kendama este un joc de îndemânare care are un impact foarte mare în zilele noastre.
Cu toate că există mai multe forme a ceea ce se numește astăzi kendama,varianta finală a jucăriei a fost desenată de Issei Fujiwara în anii `70. Acesta a pus bazele Asociației Kendama din Japonia (JKA) în anul 1975 și imediat după aceea a stabilit atît regulile jocului, cît și sistemele de notare care au fost folosite ulterior în competiții.
Rolul principal al JKA a fost acela de a face cît mai cunoscut jocul, de a-l păstra în cultura japoneză și de a-l promova ca un sport care ajută la menținerea sănătății. Issei Fujiwara s-a folosit de activitatea sa de bază, scriitor de povestiri pentru copii, doar pentru a aduce și în atenția lor jucăria.
În România, kendama a apărut pentru prima dată în 2008 și de atunci a luat amploare. Sunt organizate concursuri prin care au fost desemnați unii dintre cei mai buni jucători din țară. Pe primul loc în România se află Costin Ionuț Dongo din București. Cu toate că kendama s-a răspândit din Capitală, Iașul este orașul în care se află cei mai mulți jucători, iar cel care încearcă să contureze o comunitate de kendama aici este Robert Olariu. Acesta a creat un grup pentru jucătorii din Iași și început să posteze filme cu oameni care sînt experți în mînuirea jucăriei.
Cum se joacă Kendama
Odată ce află ce este kendama orice pasionat de jocuri vrea să știe și cum se joacă kendama.
Jocul kendama presupune aruncare mingii și prinderea ei în băț sau în una dintre cupe. Pentru a putea folosi sutele de tehnici de prindere, jucătorul trebuie să își coordoneze mișcările întregului corp.
Kendama nu trebuie să atingă corpul sau hainele concurentului și se punctează dacă mingea stă nemișcată minim trei secunde.
Cât costă kendama?
Kendama poate diferi atât ca formă, cât şi ca dimensiuni, în funcţie de producător, dar dimensiunile-standard, admise în competiţii, sunt unice.
În ceea ce priveşte preţul unei kendame, acesta variază între câţiva dolari şi câteva mii de dolari, în funcţie de firma producătoare, de material şi de ce are kendama pe ea. Exceptându-le pe cele de colecție, primele kendame apărute adică, o kendamă poate fi cumpărată cu câţiva dolari, iar preţul poate ajunge şi la câteva mii de dolari. Cele mai scumpe kendame sunt produse de Japan Kendama Association şi se numesc ”musou”.
Citește și: CRBL a dat în mintea copiilor! Vezi cu ce se joacă și acum!
Trucuri cu Kendama pentru începători
Cei care vor să se joace cu kendama pot învăţa foarte simplu de pe Internet, unde se găsesc foarte multe tutoriale, atât în limba română cât și în limba engleză.
Adolescenții și tinerii care sunt cu adevărat pasionați de acești joc visează să ajungă work-shop-ul de kendama de la Hatsukaichi, din Japonia. Singurul workshop autorizat este oferit de cei din Hatsukaichi care organizează și Kendama World Cup, însă și celor mai buni practicanți le este greu să obțină un loc pentru a învăța jocul în orașul în care se spune că a luat naștere.
Trucuri cu Kendama pentru avansați
Pe Youtube se găsesc filmulețe de-a dreptul incredibile cu practicanții acestui joc, clipuri ce au milioane de vizualizări și foarte multe aprecieri. Asta pentru că tehnica este una de excepție.
Citește și: Pepe, Alina Eremia și Dan Negru, demonstrație de kendama, la Next Star