Ieftinirea caselor şi creditele bancare sprijinite de stat prin “Prima Casă” îi încurajează pe tot mai mulţi români să-şi cumpere casa mult visată. Mai ales că îi costă lunar la fel sau chiar mai puţin decât chiria, arată studiile de specialitate. De exemplu, rata lunară la garsonierele cumpărate în Bucureşti prin programul guvernamental ajunge, în medie, la o valoare cu circa 20% mai mică faţă de chiria medie lunară. Cea mai mare diferenţă, de 23%, este în cartierele Crângaşi, Drumul Taberei, Giuleşti şi Militari. Şi în Iaşi, Sibiu şi Ploieşti ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% faţă de chiriile lunare. În ceea ce priveşte apartamentele cu două camere, în sectorul 1 al Capitalei (Bucureştii Noi, Griviţei, Gara de Nord) chiria medie lunară este de 300 de euro, în timp ce rata este undeva la 248 de euro pe lună.
Tot mai mulţi bani pentru “Prima Casă”
Şi în sectorul 2 din Bucureşti (Tei, Colentina, Pantelimon), cei care aleg să cumpere un apartament cu două camere vor plăti, în medie, cu 40 de euro mai puţin decât dacă ar sta cu chirie. Românii care vor să-şi cumpere o locuinţă îşi pun toate speranţele în “Prima Casă”, practic singurul credit ipotecar care merge bine în aceste vremuri grele. Ca dovadă, Fondul de garantare a creditelor a ajuns să primească acum circa 140 de dosare pe zi, iar Guvernul face suplimentare de fonduri după suplimentare ca să acopere toate cererile. Statisticile arată că românii până-n 35 de ani, aflaţi la începutul carierei, sunt principalii beneficiari ai programului. Fondul a oferit băncilor garanţii de 2,8 miliarde de lei pentru cele circa 17.400 de credite acordate de la începutul lui 2014, iar valoarea medie a garanţiei a fost de 160.000 de lei. Programul a fost lansat în 2009. De-atunci, aproape 124.000 de români şi-au cumpărat o locuinţă cu credit garantat de stat. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro.

Rate «Prima Casă» vs chirii

Diferenţele între chiriile şi ratele lunare la creditele ”Prima Casă”, contractate pentru un apartament vechi cu două camere, cel mai des întâlnit în opţiunile românilor, sunt foarte mici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News