Câte servicii secrete există în Israel

În Israel există trei agenții principale de informații. Cel mai important serviciu dintre acestea este Mossad, care este subordonat direct Ministerului Primului-Ministru și care colaborează îndeaproape cu Ministerul de Externe și cu Comisia Națională de Apărare.

Al doilea serviciu se numește Shin Bet (Serviciul de Securitate Generală sau Internă). Cunoscut și sub numele de Șabak, răspunde de securitatea internă și se află sub coordonarea Ministerului Primului-Ministru, colaborând strâns cu Ministerul de Siguranță Internă, care include Poliția și Poliția de Frontieră, și cu Comisia Națională de Apărare.

Cea de-a treia agenție este Direcția de informații militare (AMAN), care este subordonată Șefului Marelui Stat Major și Ministerului Apărării. Conducătorii celor două agenții civile, Mossad și Shin Bet, au un statut formal spre deosebire de cel al Inspectorului General al Poliției și al Șefului Marelui Stat Major. Comandantul AMAN deține rang de general-maior, potrivit Wikipedia.

Pe lângă aceste structuri mai există și alte servicii de informații, care au atribuții civile și specifice. Este vorba despre Serviciul de informații al poliției al Ministerului de Finanțe (pentru combaterea evaziunii fiscale, vamale și a criminalității economice), al Băncii Israelului (pentru prevenirea evaziunilor bancare și bursiere, și a practicilor anti-concurențiale), precum și al Controlorului de Stat.

Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

Mossad: ce este și cu ce se ocupă

Mossad este serviciul de informații externe al Israelului, iar denumirea completă a serviciului este HaMossad leModi’in u-leTafkidim Meyuchadim, care în traducere liberă înseamnă Institutul Central pentru Informații și Operațiuni Speciale. Cu un buget anual de aproximativ trei miliarde de dolari și cu un total de 1.200 de angajați, Mossad este a doua cea mai mare agenție de spionaj din lume, după CIA (Central Intelligence Agency) din SUA. Asta face ca persoana aleasă în funcția de director al Mossad-ului să fie una foarte puternică și influentă.

Sediul central este în capitala Tel-Aviv. Mossad a avut un rol crucial în menținerea securității Israelului, în mod special în ceea ce privește operațiunile de informații, de contraspionaj și de contraterorism, precum și în protejarea intereselor strategice ale acestei țări pe plan global.

De asemenea, se ocupă cu colectarea de informații străine, analiza informațiilor și operațiunile secrete și desfășoară acțiuni de spionaj. Mossad se concentrează asupra națiunilor și organizațiilor arabe din întreaga lume și este, de asemenea, responsabil pentru mișcarea clandestină a refugiaților evrei care trăiesc în Siria, Iran și Etiopia. Agenții Mossad sunt activi în fostele țări comuniste, în Occident și la ONU.

Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO
Recomandări
Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO

Cine și când a înființat Mossad

Mossad a fost fondat la data de 13 decembrie 1949 sub denumirea de Institutul Central pentru Coordonare, Mossad-ul a fost succesorul diviziei de informații al Haganah, care era forța militară evreiască din Palestina în perioada mandatului britanic. Reuven Shiloah, care fusese implicat în operațiuni speciale și diplomație secretă în perioada de dinaintea formării statului israelian, a fost primul director al Mossad. Conflictele birocratice au pus bețe în roate noii agenții la începuturile acesteia, ceea ce a făcut să fie nevoie de mai mult de un an pentru ca aceasta să devină operațională.

Doi ani mai târziu, Mossad-ul a suferit o adevărată rușine atunci când o rețea de spioni israelieni din Bagdad a fost demascată, iar ofițerii de informații au fost arestați. Sub actuala denumire, Mossad a fost înființat la data de 1 aprilie 1951 de către prim-ministrul de atunci, David Ben Gurion. „Pentru statul nostru care, de la crearea sa, a fost asediat de inamicii săi, informațiile reprezintă prima linie de apărare… trebuie să învățăm cum să recunoaștem ceea ce se întâmplă în jurul nostru”. Așa suna principala directivă dată de Ben Gurion, scrie site-ul Federației Americane a Oamenilor de Știință (FAS).

Pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat: cel puțin nouă morți și 2.800 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban | VIDEO
Recomandări
Pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat: cel puțin nouă morți și 2.800 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban | VIDEO

Cine au fost directorii Mossad

Identitatea directorului Mossad a fost în mod tradițional un secret de stat și nu a fost făcută publică pe scară largă. Acest lucru s-a schimbat în martie 1996, atunci când guvernul a anunțat numirea generalului-maior Danny Yatom, fost comandant adjunct al Forțelor de Apărare din Israel. Acesta l-a înlocuit în funcție pe fostului director Mossad, Shabtai Shavit, care a demisionat la începutul acelui an. Trebuie spus că șeful Mossad este ales în funcție pentru o perioadă de cinci ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat întotdeauna. Unii directori s-au aflat în funcție mai puțini ani.

Spre exemplu, Danny Yatom a condus Mossad între 1996 și 1998, dar a demisionat după un atac eșuat asupra unui militant palestinian în Iordania, în 1997. Agenții Mossad ar fi încercat să îl asasineze pe Khaled Mash’al, injectându-i otravă în ureche. Aceștia au folosit ca acoperire pașapoarte canadiene false, declanșând în acest fel o criză diplomatică. Yatom a fost succedat în funcție de Ephraim Halevy, care a condus Mossad-ul timp de patru ani. În septembrie 2002, Dagan a fost desemnat director al Mossad, funcție pe care a deținut-o până în 2010, notează Spyscape.com. Următorul director a fost Tamir Pardo (2010-2016), iar din 2016 postul este ocupat de Yossi Cohen.

Cine a fost cel mai cunoscut spion Mossad

Printre cei mai cunoscuți membri ai Mossad a fost Eli Cohen, care este considerat o adevărată legendă a spionajului israelian. Născut în orașul egiptean Alexandria, în 1924, el s-a mutat în Israel, în 1956, iar datorită cunoștințelor sale avansate de arabă, ebraică și franceză a fost angajat ca translator pentru serviciile de informații militare. Patru ani mai târziu, pe fondul escaladării tensiunilor la granița cu Siria, Mossad-ul avea nevoie de un agent la Damasc, iar pentru această misiune, Cohen a fost instruit aproape un an.

În 1961, el a ajuns în Argentina, unde, sub identitatea falsă a unui om de afaceri sirian născut în Liban Kamel Amin Taabeth, s-a infiltrat în cercurile celor mai bogați și influenți membri ai comunității locale. Pretinzând că deține o afacere de import-export, Cohen și-a consolidat relațiile, organizând petreceri cu mare fast la reședința sa, la care participau personalități politice și militare de seamă. El le facilita acestora accesul la dame de companie și le oferea împrumuturi în bani. În aceste condiții, el a reușit să obțină informații militare vitale pentru Israel pe care le transmitea printr-un emițător radio de mici dimensiuni pe care îl ascunsese în camera lui, scrie My Jewish Learning.

Eli Cohen a fost executat în public

Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost furnizarea de informații critice despre poziționarea militară siriană pe Înălțimile Golan, informații care au contribuit semnificativ la succesul Israelului în Războiul de Șase Zile din 1967.

Unii oficiali sirieni au început să-l suspecteze după o lovitură de stat în 1963 și au început să-l urmărească cu ajutorul unor echipamente furnizate de URSS pentru detectarea transmisiunilor de spionaj. Eli Cohen a fost arestat în ianuarie 1965 și ulterior executat prin spânzurare în public patru luni mai târziu. Rămășițele sale nu au fost repatriate nici până astăzi, iar locul exact al îngropării sale rămâne necunoscut.

Operațiunea „Mânia lui Dumnezeu”

Primul director al Mossad, Reuven Shiloah, s-a pensionat în 1952, fiind înlocuit de Isser Harel, cel care anterior fusese șeful agenției Shin Bet. În timpul mandatului său, care s-a întins între anii 1952 și 1963, Harel a fost creditat cu transformarea Mossad într-o organizație secretă extrem de bine pusă la punct, care era capabilă să desfășoare operațiuni secrete în întreaga lume.

Un mare succes al agenției a fost capturarea în Argentina, în 1960, de către o echipă a Mossad-ului, a fostului nazist Adolf Eichmann, și aducerea acestuia în Israel pentru a fi judecat pentru comiterea de crime de război. Această misiune a demonstrat competența, pregătirea și instruirea agenților Mossad în materie de operațiuni cu risc ridicat, aflăm de pe enciclopedia online Britannica.

Însă una dintre cele mai infame misiuni ale Mossad-ului a fost răspunsul la masacrul de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 5 septembrie 1972. În acea zi, opt bărbați înarmați ai grupării militante palestiniene „Black September” au pătruns în satul olimpic și au ucis doi sportivi israelieni și au luat ostatici alți nouă. Poliția din Germania de Vest a răspuns cu o operațiune de salvare greșită în care toți cei nouă ostatici au fost uciși. În ceea ce a devenit cunoscut sub numele de operațiunea „Mânia lui Dumnezeu”, Mossad-ul i-a vânat și i-a eliminat pe cei responsabili, folosind o serie de tactici ingenioase pentru a-și urmări și elimina țintele, potrivit Israel Hayom.

Curiozități despre Mossad

  • Cuvântul „Mossad” înseamnă „instituție” în ebraică, iar numele complet al agenției este Institutul pentru Informații și Operații Speciale.
  • Mossad-ul nu afișează pe site-ul oficial nici adresa sediului său central și nici vreun număr de telefon de contact. De asemenea, nu este precizat nici numărul exact al angajaților săi.
  • Identitatea directorului Mossad poate fi dezvăluită în conformitate cu legislația israeliană în vigoare.
  • Site-ul oficial are o secțiune intitulată „Cariere” unde sunt publicate formulare-tip de cerere pentru angajare, care sunt editate în limbile ebraică și engleză.
  • Misiunile Mossad includ: colectare secretă de informații dincolo de granițele Israelului, prevenirea dezvoltării și achiziționării de arme neconvenționale de către țările ostile, prevenirea actelor teroriste împotriva țintelor israeliene din străinătate, dezvoltarea și menținerea relațiilor diplomatice speciale și alte relații secrete, aducerea evreilor acasă din țări în care agențiile oficiale Aliya (imigrație israeliană) nu au voie să funcționeze, producerea de informații strategice, politice și operaționale, planificarea și desfășurarea operațiunilor speciale dincolo de granița Israelului, potrivit site-ului oficial Mossad.
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

styx67   •   15.09.2024, 07:47

Fac băetii ăstia de la Mossad o treabă excelentă! Mazel Tov!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Știrileprotv.ro
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
FANATIK.RO
Orașul care ar putea fi lovit de un val ”de câțiva metri înălțime”. Zeci de mii de oameni sunt în pericol
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
FANATIK.RO
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Observatornews.ro
"Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI