Premierul libanez Hassan Diab a declarat că 2.700 de tone de nitrat de amoniu au explodat, după ce au stat nesecurizate într-un depozit portuar timp de șase ani.

Este neclar deocamdată ce anume a cauzat aprinderea nitratului de amoniu, unele surse indicând spre un incendiu la un depozit alăturat.

Nitratul de amoniu este o substanță chimică comună, folosită în general drept fertilizator, deoarece este o sursă bună de azot pentru plante. Este însă și o componentă de bază pentru realizarea de explozibili, în industria mineritului, spre exemplu.

Nitratul de amoniu FOTO: EPA

Nitratul de amoniu este în general stabil, dar poate exploda dacă se încălzește. Un expert citat de The Guardian mai explică faptul că substanța devine foarte inflamabilă dacă este amestecată cu petrol.

“Cred că asta este ce s-a întâmplat la Beirut”, spune expertul.

Dezastre în SUA și China

Nitratul de amoniu a generat mai multe explozii industriale, soldate cu mulți morți și răniți, de aceea, numeroase țări au reguli stricte pentru depozitarea substanței.

Un dezastru similar cu cel de la Beirut a avut loc în 1947 în Texas, când un transport de 2.300 de tone de nitrat de amoniu a explodat, omorând 500 de persoane. Explozia a generat un tsunami de 4,5 metri.

În 2015, un depozit care conținea mii de tone de substanțe chimice, inclusiv nitrat de amoniu, a explodat în Tianjin, China. Cel puțin 170 de oameni au murit.

Tragedia de la Mihăilești

O tragedie provocată de această substanță a avut loc și în România.

S-a petrecut pe 24 mai 2004, când un camion încărcat cu 20 de tone de nitrat de amoniu a explodat pe drumul E85 în localitatea Mihăilești, județul Buzău.

Camionul cu 20 de tone de nitrat de amoniu a explodat pe E85, la intrarea în Mihăilești

Explozia a ucis 18 oameni, inclusiv șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști aflați la fața locului. Alte 13 persoane au fost rănite.

În urma exploziei s-a format un crater cu adâncime de 6,5 metri şi un diametru de 21 metri, iar bucăţi de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperişurile mai multor case din zonă, potrivit Agerpres.

Trei reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare.

Folosit pentru fabricarea bombelor

Datorită costurilor reduse și a disponibilității, fertilizatorul este folosit și pentru fabricarea bombelor.

Nitratul de amoniu este “motorul” exploziei, care mai are nevoie de un detonator și de combustibil, scrie Sky News.

O bombă pe bază de fertilizator a explodat în 1992 în City of London, districtul financiar al capitalei britanice, în clădirea The Baltic Exchange. Bomba, plantată de IRA, a ucis trei persoane.

Un memorial pentru victimele atentatului terorist din Oklahoma City, realizat din rămășițele clădirii federale FOTO: EPA

O altă bombă pe bază de nitrat de amoniu, câteva zeci de kilograme, a explodat în Oklahoma City în 1995. Actul de terorism domestic a fost opera lui Timothy McVeigh și a vizat o clădire a guvernului federal. A ucis 168 de persoane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News