Nomofobia (din englezescul No Mobile Phone Phobia) este un termen medical nou ce definește o problemă destul de veche, acută, de când s-au răspândit telefoanele mobile și au început să provoace adicții de tot felul. O persoană care suferă de nomofobie este una care nu se poate dezlipi de telefonul său mobil.
Sondajul din Elveția a fost realizat de Institutul de Cercetare de Piață Innofact în numele comparis.ch, în octombrie 2024, în rândul a 1.050 de persoane din toate regiunile țării.
Respondenții au răspuns la zece întrebări, inclusiv:
- „Deveniți nervos când bateria smartphone-ului tău scade sub 20 la sută?”;:
- „Te simți stresat când nu ai smartphone-ul cu tine?”.
Participanții la sondaj au trebuit să dea răspunsuri pe o scară de la 1 (total dezacord) la 5 (total de acord).
Potrivit rezultatelor, la o populație totală de 8,8 milioane de oameni, 3,5 milioane, adică 4 adulți din 10, suferă de nomofobie.
Dintre tinerii cu vârsta între 16 și 35 de ani, 54% prezintă semne clare până la pronunțate de dependență de telefonul mobil.
„Telefonul mobil este gadgetul central care este folosit pentru o mare varietate de sarcini. Dependența, combinată cu teama de a pierde device-ul crește simptomele de nomofobie în rândul tinerilor”, spune Jean-Claude Frick, de la comparis.ch.
Dintre respondenții de peste 55 de ani, 38% au susținut se pot descurca cu ușurință fără telefonul mobil.
Cei care au copii sunt afectați mai des. „Dependența este mai mare în familii, deoarece atât părinții, cât și copiii împărtășesc nevoia de a fi accesibili”, explică Frick.
Nomofobia este deosebit de răspândită în Elveția francofonă: 47 la sută dintre cei care au răspuns suferă de această afecțiune.
Există, de asemenea, un decalaj între orașe și zonele rurale: 43% dintre oamenii din orașe sunt afectați și „doar” 34% din zonele rurale.
„În zonele rurale, este mai probabil ca oamenii să se întâlnească la o masă adevărată decât pe Facebook”, afirmă expertul Frick.
Nu contează latura financiară sau dacă un subiect are un doctorat sau doar o calificare de ucenic, acești factori nu au influențat dependența de smartphone-uri, potrivit sondajului.