Utilizarea de materiale radioactive transformă această bombă într-un tip de dispozitiv de dispersie radiologică (RDD), un termen adesea utilizat ca sinomim pentru cel de „bombă murdară”.
Nimeni nu a detonat vreodată o „bombă murdară”, dar există suspiciuni că grupările extremiste ar fi încercat să construiască una.
O „bombă murdară” este mult mai puțin distructivă decât un dispozitiv nuclear, cum ar fi o bombă atomică sau una cu hidrogen, ale căror reacții de fisiune sau fuziune creează distrugeri imense într-un perimetru larg. Efectul exploziei acesteia ar contamina doar zona în care e detonată și pe cei care se află acolo.
Principalul său scop este acela de a crea panică în rândul populației, mai degrabă decât prin numărul de victime făcute, și de a determina plecarea civililor din respectiva zonă.
„O bombă murdară nu este o armă de distrugere în masă, ci o armă de perturbare în masă, ale cărei obiectivele principale sunt contaminarea și teama”, a precizat Comisia de reglementare nucleară a Statelor Unite, o agenție independentă, într-un articol de fond privind bombele murdare.
Persoanele aflate în imediata apropiere a locului exploziei ar fi expuse la niveluri de radiații care ar provoca imediat o boală gravă. Pe o rază mai mare, riscurile pentru sănătate ar veni din cauza prafului radioactiv, alimentelor sau apei contaminate.
Cantitățile mici de material radioactiv necesare pentru a obține un astfel de efect într-o bombă pot fi găsite în spitale, agenții de cercetare, situri industriale sau instalații militare.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina