Cuprins:
Odată cu trecerea timpului apar din ce în ce mai multe astfel de website-uri care oferă utilizatorilor noi formate, dar și posibilitatea de a câștiga bani din crearea și partajarea de conținut.
Probabil că ai auzit în ultima vreme vorbindu-se tot mai des despre OnlyFans, o platformă online care, deși a fost lansată în urmă cu mai bine de cinci ani, de abia acum a început să câștige la capitolul popularitate.
OnlyFans nu este o platformă de conținut clasică, dar este una care îți oferă perspectiva unor câștiguri substanțiale, motiv pentru care stârnește multe controverse. Așadar, ce este OnlyFans, cum funcționează și ce le oferă utilizatorilor săi?
Ce este OnlyFans?
OnlyFans a fost creată în noiembrie 2016 de către antreprenorul și investitorul britanic în domeniul tehnologiei Timothy Stokely.
Doi ani mai târziu, miliardarul american de origine ucrainează, Leonid Radvinsky, cel care deține site-ul de videochat MyFreeCams, a simțit potențialul și a cumpărat 75% din compania cu sediul în Londra.
Inițial, platforma s-a dorit a fi o rețea de socializare, însă a devenit destul de repede un serviciu online unde oamenii pot accesa contra-cost conținut exclusiv pentru adulți. Platforma nu trebuie, însă, confundată cu un studiou de videochat.
Deoarece o mare parte din conținutul de pe OnlyFans este explicit, utilizatorii trebuie să aibă minimum 18 ani indiferent de rolul pe care aceștia îl aleg: creator de conținut sau fan. În plus, înregistrarea este complet gratuită în ambele situații.
Câți utilizatori are OnyFans în 2022?
Mulți dintre utilizatori sunt celebrități, persoane publice, care folosesc platforma pentru a crea conținut prin care își fac, astfel, publicitate. Printre aceștia se numără experți în fitness, muzicieni sau modele.
În momentul de față, OnlyFans are peste 130 de milioane de utilizatori înregistrați în întreaga lume și în jur de două milioane de creatori de conținut.
Cum funcționează OnlyFans?
Prin achitarea unui abonament lunar, utilizatorii OnlyFans pot vinde sau pot accesa fotografii, videoclipuri și discuții live „unu-la-unu”, care sunt protejate printr-un așa-numit „paywall”.
În 2022, un abonament lunar pornește de la 4,99 dolari și poate ajunge la 49,99 dolari. De asemenea, creatorii de conținut pot configura mesaje private plătite ce pornesc de la 5 dolari. Deși există și această posibilitate, creatorii nu sunt obligați să comunice cu cei care-i urmăresc.
În urmă cu doi ani, OnlyFans anunța că, de la înființare, a plătit peste 725 de milioane de dolari creatorilor de conținut înregistrați pe platformă. În plus, valoarea „produselor” de pe platformă s-ar situa între 800 de milioane și 1,5 miliarde de dolari.
În 2022, OnlyFans afirmă că plătește peste 200 de milioane de dolari în fiecare lună creatorilor de conținut. În 2021, au atins o evaluare a companiei de 1 miliard de dolari. [42]
Câți bani poți câștiga din OnlyFans?
Schema de funcționare a platformei OnyFans este cât se poate de simplă. Pe scurt, creatorii de conținut își pot seta un anumit tarif pentru ca fanii să le poată accesa pagina.
Fanii trebuie să plătească pentru a avea acces la conținutul exclusiv. În timp ce creatorii își pot crea conturi gratuit, atunci când câștigă bani de pe platformă, OnlyFans plătește 80%, păstrând 20% din câștiguri sub formă de taxă.
Spre exemplu, un creator de content care are 1.000 de subscriberi care plătesc lunar un abonament de 4,99 dolari poate câștiga între 49 și 249 dolari în fiecare lună. Dacă cei 1.000 de abonați au toți abonament de 49,99 dolari, câștigurile creatorului de content poate varia între 499 și 2.499 de dolari pe lună.
În cazul celor cu 10.000 de abonați, iar fiecare dintre aceștia au abonament de 24,99 dolari, câștigurile lunare vor fi cuprinse între 2.499 și 12.494 de dolari. Toate aceste câștiguri nu includ „tips”-urile și mesajele private plătite.
Dacă ai 15,000 de urmăritori și 1-5% dintre aceștia sunt abonați cu un abonament lunar de 14,99 dolari vei putea câștiga între 2.000 și 100.000 de dolari. Creatorii pot câștiga până la 600.000 de dolari lunar, însă acei creatori au de obicei o prezență puternică pe rețelele sociale.
Există și alte forme de monetizare, precum sfaturi, sugestii, etc. ori mesaje exclusive pe care utilizatorii le pot trimite și pe care ei decid dacă acestea vor fi contra-cost sau vor fi gratuite.
Cine câștigă cei mai mulți bani din OnlyFans?
Utilizatorul cu unele dintre cele mai mari câștiguri pe OnlyFans este „Miss_Swroulette_Bella”, aka Monica Huldt.
Suedeza de 38 de ani a devenit celebră după ce a început să partajeze conținut pentru adulți în timpul pandemiei de Covid-19. Înainte de 2020, ea avea în jur de 600-700 de urmăritori, însă numărul acestora a crescut într-o singură noapte la peste 200.000!
În momentul de față, Monica Huldt este stabilită în SUA și a fixat un tarif de 6,5 dolari pentru un abonament lunar. De asemenea, ea percepe sume mult mai mari pentru conținut comandat de fanii săi prin mesajele private. În acest fel, ea a strâns peste 1.100 de abonați și câștigă peste 100.000 de dolari pe an.
Alte celebrități pot ajunge să câștige chiar și câte 1,5 și chiar 2 milioane de dolari pe an pe platforma britanică.
Spre exemplu, cântăreața și actrița americană Bella Thorne a devenit prima persoană care a câștigat un milion de dolari în primele 24 de ore de la înscrierea pe platformă, în august 2020. De asemenea, ea a câștigat în jur de două milioane de dolari în mai puțin de o săptămână.
În aprilie 2021, Danielle Bregoli, cunoscută profesional ca Bhad Bhabie, a doborât recordul deținut de Thorne, după ce a câștigat peste un milion de dolari în primele 6 ore! Acest eveniment a stârnit un val imens de critici pe rețelele de socializare dat fiind faptul că ea împlinise 18 ani doar cu câteva zile înainte.