Proiectul a fost publicat în aprilie 2023 de Heritage Foundation, un influent think-tank conservator. Peste 100 de organizații conservatoare au contribuit la document, spune Heritage, inclusiv multe care ar avea o influență enormă la Washington dacă republicanii vor prelua Casa Albă.

Joe Biden și democrații au încercat să lege inițiativa de Donald Trump. De partea cealaltă, Trump s-a delimitat de „Proiectul 2025”, ba mai mult a spus că unele dintre propunerile de pe această agendă „sunt absolut ridicole”.

„Pilonii” Proiectului 2025

Proiectul 2025 se prezintă sub forma unui volum de peste 900 de pagini, compus din „patru piloni”. Inițiativa pledează, printre altele, ca mii de funcționari federali să fie demiși, pentru extinderea puterii președintelui, desființarea Departamentului Educației, reduceri radicale de taxe și interzicerea vânzărilor de pastile pentru avort.

Primul pilon prezintă un ghid de politici pentru următoarea administrație prezidențială. Al doilea pilon este programul de recrutare al fundației, un fel de LinkedIn care urmărește să construiască o bază de date de conservatori verificați care ar putea servi în următoarea administrație.

Al treilea pilon vorbește despre „Academia de Administrație Prezidențială”, care va instrui acel grup de candidați. Al patrulea pilor este un manual de acțiuni care trebuie întreprinse în primele 180 de zile în funcție ale noii administrații.

Reforma guvernului

Proiectul 2025 propune ca întreaga birocrație federală, inclusiv agențiile independente precum Departamentul de Justiție, să fie plasată sub controlul direct al președintelui – o idee controversată cunoscută sub numele de „teoria executivului unitar”.

În practică, acest lucru ar eficientiza luarea deciziilor, permițând președintelui să implementeze direct politici într-o serie de domenii.

Propunerile solicită, de asemenea, concedierea a mii de angajați guvernamentali, care ar putea fi apoi înlocuiți cu unii conservatori loiali președintelui.

Documentul cataloghează și FBI drept o „organizație umflată, arogantă și din ce în ce mai anarhică” și solicită o revizuire drastică a acesteia și a altor agenții federale, precum și eliminarea completă a Departamentului Educației.

Climă și economie

Documentul propune reducerea fondurilor federale pentru cercetare și investiții în surse de energie regenerabilă și solicită viitorului președinte „să oprească războiul împotriva petrolului și gazelor naturale”.

Obiectivele de reducere a emisiilor de carbon ar fi înlocuite cu eforturi de creștere a producției și securității energetice.

Propunerile privind imigrația

Documentul propune creșterea finanțării pentru un zid la granița dintre SUA și Mexic – una dintre propunerile de marcă ale lui Trump în 2016.

Alte propuneri includ creșterea taxelor pentru imigranți și grăbirea procesării cererilor de azil pentru imigranții care plătesc o primă.

Limitarea dreptului la avort

Proiectul 2025 nu cere interzicerea avortului la nivel național. Cu toate acestea, propune retragerea de pe piață a pilulei de avort mifepristone și utilizarea legilor existente, dar puțin aplicate, pentru a împiedica trimiterea medicamentului prin poștă.

Documentul sugerează, de asemenea, că Departamentul de Sănătate și Servicii Umane ar trebui „să mențină o definiție a căsătoriei și a familiei bazată pe Biblie și consolidată de științele sociale”.

Ce spune Trump

Într-o postare pe platforma sa de socializare pe 5 iulie, Fonald Trump a scris că „nu știu nimic despre Proiectul 2025”.

„Habar nu am cine se află în spatele lui. Nu sunt de acord cu unele dintre lucrurile pe care le spun și unele dintre ele sunt absolut ridicole și abisale. Le urez noroc, dar nu am nimic de-a face cu ei”, a scris Trump.

Urmărește-ne pe Google News