Yom Kippur și Rosh Hashanah (Anului Nou evreiesc) sunt cunoscute drept „Zilele Sfintelor Înalte” ale iudaismului. Anul acesta, sărbătoarea de Yom Kippur începe în seara zilei de vineri, 11 octombrie, și se încheie în seara de sâmbătă, 12 octombrie.

De Yom Kippur, potrivit tradiției, Dumnezeu decide soarta fiecărei persoane. Așa că evreii sunt sfătuiți să-și repare greșelile și să ceară iertare pentru păcatele comise în ultimul an. Evenimentul este sărbătorit cu un post de 25 de ore și o slujbă religioasă specială.

Un evreu ultra-ortodox leagănă un pui peste capul copilului său în localitea Bnei Brak, Israel, ca parte a ritualului „Kaparot”, cu o zi înainte de sărbătoarea evreiască de Yom Kippur
Sursa: PROFIMEDIA

Istoria și semnificația sărbătorii de Yom Kippur

Textele evreiești povestesc că, în timpurile biblice, Yom Kippur era singura zi în care marele preot putea intra în Sfântul Templu din Ierusalim. Acolo, el trebuia să îndeplinească o serie de ritualuri și să stropească sânge din animalele sacrificate pe Chivotul Legământului, care conținea Cele Zece Porunci. Prin această ceremonie complexă, el cerea ispășirea și iertarea lui Dumnezeu în numele întregului popor al lui Israel. Se spune că tradiția a continuat până la distrugerea celui de-al Doilea Templu de către romani, în anul 70 d.Hr.. Ma apoi, tradiția a fost adaptată într-un serviciu pentru rabini și congregațiile lor, în sinagogi individuale.

Tot potrivit tradiției, Dumnezeu judecă toate ființele în timpul celor zece zile dintre Rosh Hashanah (Anului Nou evreiesc) și Yom Kippur, hotărând dacă vor trăi sau vor muri în anul care vine. Legea iudaică arată că Dumnezeu înscrie numele celor drepți în „cartea vieții” și îi condamnă pe cei răi la moarte. Drept urmare, evreii consideră Yom Kippur și zilele care o precedă un timp pentru rugăciune, fapte bune, reflectare la greșelile trecute și împăcare cu ceilalți.

Evrei ultra-ortodoxi se roagă înainte de sărbătoarea de Yom Kippur
Sursa: PROFIMEDIA

Interdicții de Yom Kippur

Yom Kippur mai este denumită uneori „Sabatul Sabatelor”. Din acest motiv, chiar și evreii care nu respectă tradițiile se abțin de la muncă, care este interzisă în timpul sărbătorii. În schimb, participă la slujbele religioase de Yom Kippur. Unele congregații închiriază spațiu suplimentar pentru a găzdui un număr mare de credincioși.

Tora (cartea sfântă iudaică) le poruncește tuturor adulților evrei (cu excepția celor bolnavi, bătrâni și femeile care tocmai au născut) să se abțină de la mâncare și băutură între apusul soarelui în seara dinainte de Yom Kippur și căderea nopții a doua zi. Se crede că postul curăță trupul și spiritul. Evreii religioși țin cont de restricții suplimentare privind îmbăierea, spălatul, utilizarea produselor cosmetice, purtarea pantofilor din piele și relațiile sexuale. Aceste interdicții sunt menite să împiedice închinătorii să se concentreze asupra bunurilor materiale și confortului superficial.

Deoarece slujbele de rugăciune ale Înaltei Zile Sfinte includ texte liturgice speciale, cântece și obiceiuri, rabinii și congregațiile lor citesc dintr-o carte specială de rugăciuni. Aceasta este cunoscută sub numele de „machzor”, atât în ​​timpul sărbătoii de Yom Kippur, cât și de Rosh Hashanah. Cinci slujbe de rugăciune distincte au loc de Yom Kippur. Prima în ajunul sărbătorii, iar ultima înainte de apusul soarelui în ziua următoare. Una dintre cele mai importante rugăciuni specifice de Yom Kippur descrie ritualul de ispășire îndeplinit de marii preoți în timpurile străvechi.

Suflarea shofarului – o trompetă făcută dintr-un corn de berbec – este o parte esențială și emblematică a ambelor Sfinte Înalte. De Yom Kippur, se aude un singur sunet lung la sfârșitul serviciului final pentru a marca încheierea postului.

Credincioși care participă la rugăciunea Slichot (iertarea) de la Zidul de Vest din orașul vechi Ierusalim, înainte de Yom Kippur.
Sursa: PROFIMEDIA

Tradiții și simboluri de Yom Kippur

În ajun de Yom Kippur, familiile și prietenii se adună pentru o sărbătoare bogată care trebuie încheiată înainte de apusul soarelui. Ideea este să-și adune puterile pentru 25 de ore de post.

Încheierea postului: După slujba finală de Yom Kippur, mulți oameni se întorc acasă pentru o masă festivă. În mod tradițional, constă din alimente reconfortante asemănătoare micul dejun, cum ar fi budincă de tăiței și produse de patiserie.

Portul în alb: se obișnuiește ca evreii religioși să se îmbrace în alb – un simbol al purității – de Yom Kippur. Unii bărbați căsătoriți poartă giulgiuri albe, pentru a semnifica pocăința.

Acte de caritate: unii evrei fac donații sau își oferă timpul voluntar în zilele premergătoare Yom Kippur. Aceasta este văzută ca o modalitate de a ispăși și de a căuta iertarea lui Dumnezeu. Un obicei străvechi, cunoscut sub numele de kapparot, presupune ținerea unui pui viu sau un mănunchi de monede și a-l învârti peste cap în timp ce se recită o rugăciune. Puiul sau banii sunt apoi dați săracilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News