Scleroza laterală amiotrofică (ALS) a fost descrisă prima dată de către Jean-Martin Charcot, neurolog francez, în 1869, fapt pentru care în Franța mai este cunoscută ca maladia Charcot. În SUA, mai este denumită și boala Lou Gehrig, după celebrul jucător american de baseball care a fost diagnosticat cu această maladie în 1939.

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurologică gravă care cauzează slăbiciune musculară, pierderea progresivă a forței musculare asociată cu modificări ale tonusului muscular, atrofie musculară și tulburări comportamentale.

Boala care debutează cel mai frecvent la vârsta mijlocie, evoluează către invaliditate, afectând pacientului capacitatea de a se mișca, de a vorbi, de a mânca, respira, ceea ce, în cele din urmă, duce la decesul acestuia.

Specialiștii au mai multe teorii privind cauzele sclerozei laterale amiotrofice, printre care mutațiile la nivelul genelor, infecțiile virale cronice sau neuropatice și chiar factorii de mediu. Boala apare la una până la trei persoane din 100.000 de oameni.

Pacienţii diagnosticaţi cu scleroza laterală amiotrofică trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani.

Stephen Hawking, diagnosticat cu această boală în 1964, la vârsta de 22 de ani, a uimit lumea medicală, reușind să supraviețuiască bolii peste 50 de ani.

„Sunt sigur că handicapul meu are o legătură cu celebritatea mea. Oamenii sunt fascinaţi de contrastul între capacităţile mele fizice foarte limitate şi natura extrem de vastă a universului pe care îl studiez”, declara astrofizicianul britanic.

Acum patru ani, oamenii din toată lumea au participat la provocarea mondială Ice Bucket Challenge, menită să adune cât mai mulţi bani pentru ca lumea medicală să poată lupta împotriva maladiei ALS.

Chiar dacă Ice Bucket Challenge a fost catalogată, iniţial, drept un act de teribilism, suma strânsă în urma donaţiilor a ajuns la 115 milioane de dolari, bani care au fost folosiţi la finanţarea a şase proiecte de cercetare. Aici au mers cei mai mulţi bani, oamenii de ştiinţă fiind în căutarea unui tratament care să-i ajute pe bolnavii ce suferă de această boală degenerativă.

Poți afla mai multe detalii despre viața lui Stephen Hawking din volumul “Scurtă istorie a vieții mele”, o scriere memorialistică în care cosmologul se privește pentru prima oară pe sine, își trece în revistă viața și munca și oferă detalii despre grava maladie cu care s-a luptat și care nu l-a împiedicat să rămână optimist și să își atingă obiectivele. Cartea este disponibilă aici.


Stephen Hawking a murit. Fizicianul avea 76 de ani


 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News