Cuprins:
Seria VIN este importantă și în cazul cumpărării unei mașini second-hand, atunci când trebuie să verifici proveniența și istoricul de service al automobilului respectiv. În cele ce urmează îți vom spune ce înseamnă seria de șasiu și unde se găsește aceasta pe mașina ta.
Ce este seria de șasiu?
Seria de șasiu a apărut în urmă cu aproximativ șase decenii și jumătate, însă de abia la începutul anilor 80 autoritatea americană cu competențe în circulația rutieră, NHTSA (n.n. – National Highway Traffic Safety Administration), a standardizat seriile așa cum ele apar astăzi pe mașinile pe care le conducem.
Din rațiuni de securitate, dar și pentru ca șoferii să aibă acces la cât mai multe informații despre propriul automobil, autoritățile din Europa și din SUA au căzut de acord ca toți constructorii din industria auto ar trebui să aibă un cod unic pentru fiecare mașină pe care o produce.
Astfel, a apărut seria VIN, un cod unic de identificare, singurul care apare în actele mașinii tale. Acesta este valabil pe toată durata de viață a unui autoturism, indiferent de câți proprietari are acesta.
Seria de șasiu este folosită nu doar pentru automobile, ci și pentru motociclete, scutere, mopede, autocamioane și remorci.
Ce reprezintă litere și cifrele care compun seria de șasiu?
Seria de șasiu este formată din 17 caractere, litere și cifre, fiecare dintre acestea având o semnificație. Iată care este semnificația seriei VIN:
- primul caracter – țara în care a fost fabricată mașina. De exemplu, pentru automobilele fabricate în România se folosește litera U.
- al doilea caracter – constructorul auto. Pentru producătorul autohton Dacia se folosește litera U.
- al treilea caracter – identifică tipul de autovehicul sau divizia de fabricaţie.
- caracterele 4-8 – oferă detalii despre fiecare model (tipul caroseriei, tipul motorului, modelul, seriile de fabricaţie, etc).
- al 9-lea caracter – introdus la mașinile fabricate după 1981, este o certificare a faptului că ultimele cinci caractere ale seriei VIN sunt reale. Marcajul pentru acest caracter poate să difere de la marcă la marcă.
- al 10-lea caracter – reprezintă anul de fabricație al mașinii. Acest caracter poate fi o cifră sau o literă, după cum urmează: 1 – 1971 sau 2001, 9 – 1979 sau 2009, A – 1980 sau 2010, B – 1981 sau 2010.
- al 11-lea caracter – reprezintă codul fabricii de automobile.
- caracterele 12-17 – reprezintă seria unică a mașinii, ultimele patru fiind, în fapt, ordinea autoturismelor ce ies din respectiva fabrică.
Unde se găsește seria de șasiu pe mașină?
Seria de șasiu poate fi citită fie din certificatul de înmatriculare al mașinii, fie de pe o plăcuță metalică pe care sunt ștanțate cele 17 caractere, care se găsește în compartimentul motor.
Există, însă, și alte locuri unde se găsește seria VIN, în funcție de marcă, și anume:
- la baza parbrizului, în dreptul șoferului;
- pe stâlpul B al caroseriei, în dreptul portierei șoferului;
- în partea laterală a portbagajului;
- în interiorul aripii frontale, în spatele roții (la mașinile mai vechi);
- sub scaunul pasagerului din dreapta.