De la supă de liliac ca principală cauză, la armă biologică scăpată de sub control, mai jos este o listă a principalelor ipoteze legate de noua epidemie.

Coronavirus s-a răspândit deja în mai mult de 16 țări la nivel global. În Europa există deja cazuri confirmate de infecție în Franța și Germania.

Mai multe țări europene au conceput planuri de evacuare a cetățenilor lor din China.

Carnea
de șarpe, primul suspect pentru epidemia virusului

Două specii de șerpi comune întregii
regiuni de sud-est a Asiei au fost considerate  inițial ca fiind suspecții principali în
răspândirea virusului corona.

Comparând mostre din virusul prezent în
persoanele infectate, cercetătorii chinezi au fotografiat la microscop secvența
genetică a bolii și au determinat că este un nou tip de coronavirus.

Virusul, botezat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) 2019-nCOV face parte din familia de virusuri respiratorii corona cum sunt și SARS-CoV sau MERS-Cov.

Piața de mâncare din Wuhan. Sursă foto: EPA

Virusul se transmite de la animal la om.
Primele persoane internate au fost lucrători din piața de fructe de mare și
carne din Wuhan. În respectiva piață se vând și animale vii, de la găini, la
cămile și reptile.

De
unde vine numele de „Coronavirus”

Denumirea virusului vine de la forma
acestuia văzută sub microscop, ce seamănă cu coroană solară, vizibilă uneori în
timpul eclipselor.

Noul tip de coronavirus (2019-nCOV) văzut la microscop. Sursă foto: EPA.

Virusul se transmite prin aer și de obicei
infectează sistemul respirator și gastrointestinal al păsărilor și mamiferelor.
Noul tip de virus cauzează simptome severe de inflamare a sistemului respirator
la oameni.

Liliecii,
al doilea și cel mai plauzibil suspect al noului tip de coronavirus

Liliecii sunt considerați de multă vreme „răufăcători biologici”. Mamiferul înaripat este cunoscut drept purtător al unui număr mare de virusuri, printre care Ebola, virusul rabic, SARS și MERS.

Ultimele două fac parte din familia coronavirus și sunt cele mai apropiate genetic de virusul care a izbucnit în orașul chinezesc.

Un
reprezentant al Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din China, Guizhen Wu, a declarat într-un studiu publicat
miercuri că toate datele până în prezent indică liliecii drept principalul
responsabil pentru virusul care a ucis 170 de persoane.   

Fakenews-ul care afirmă că oamenii s-au infectat mâncând supă de liliac

Mai multe
clipuri online ce prezintă oameni de origine asiatică mâncând supă de liliac au
provocat reacții dure din partea oamenilor. Internauții au criticat obiceiurile
culinare chinezești și au spus că sunt responsabile pentru epidemia de virus.

Captură de ecran din clipul bloggerului
Mengyun Wang. Clipul a fost postat pentru prima dată în 2016

Unul dintre clipurile mai populare
prezintă o femeie chineză ce ține în mână un liliac gătit și spune că „are gust
de carne de pui”.  Videoul este însă din
anul 2016 și o prezintă pe bloggerul Mengyun Wang într-o călătorie în Palau, o țară din Arhipelagul
Oceanic de Vest, scrie bbc.
  

Teoria conspirației: Virusul e o nouă armă biologică scăpată de sub controlul guvernului chinezesc

Două articole de pe The Washington Times, care citează un fost membru al forțelor de inteligență israeliene, scriu că noul virus este creat în laboratoarele militare ale Chinei și a scăpat de sub control.

BBC scrie că cele două articole nu sunt credibile din moment ce nu au nicio altă sursă în afară de fostul expert israelian.

Un youtuber popular, specializat pe teorii ale conspirației, Jordan Sather, scrie pe Twitter că virusul era cunoscut de câțiva ani și cercetătorii din Marea Britanie încercau să dezvolte o versiune mai slabă a acestuia pentru  a dezvolta un vaccin antiviral.

Surse foto: EPA.

Urmărește-ne pe Google News