În an centenar, România mare este mai mică acum cu 3,4 milioane de români. De când au început plecările peste hotare ale celor împovărați de nevoi, în jur de 750.000 de copii au trecut prin experiența traiului fără un părinte sau fără doi. Copii deveniți azi adolescenți sau chiar adulți și pentru care iubirea se răspândește pe Skype. Și ale căror familii erau întregi doar o lună pe an, în concediile din august. Și cum nu au putut să apese pe un buton ca să oprească cursul vieții când părinții nu erau lângă ei, au învățat să trăiască cu depărtarea în suflet. Sunt copii bolnavi de dor de mamă.
Și mame bolnave de dor de copii.
Numai anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei cu Sindromul Italia.
Ce este Sindromul Italia?
Cezar Laurențiu Cioc, psihologul Libertatea, explică.
”Sindromul Italia” şi-a capătat numele de la ţara în care se duc cei mai mulţi români şi est-europeni la muncă temporară. Deşi el nu este recunoscut sub acest nume de tratatele de specialitate precum DSM, din punct de vedere psiho-social, Sindromul „Italia” reprezintă o sumă de simptome din spectrul depresiei care apare atât la persoanele care pleacă la muncă în alte ţări, cât şi la copii rămaşi singuri în ţară pe perioada în care părinţii sunt plecaţi la muncă. În cazul părinţilor este vorba de dorul de ţară şi de copii peste care se suprapun dificultăţile găsirii unui loc de muncă printre străini şi constrângerile financiare. În cazul copiilor, este vorba de sentimentul de abandon, de anxietate, de dor de părinţii plecaţi peste care se suprapune o socializare defectuoasă
”Sindromul Italia” este un factor favorizator al abandonului şcolar la copii, al delincvenţei juvenile ca şi rezultat al lipsei de educaţie, al socializării deficiente si al anturajelor nepotrivite. Această dublă semnificaţie a termenului de Sindrom „Italia”, referitoare la atât la adulţii plecaţi la muncă dar şi la copii rămaşi acasă şi-a căpătat recunoaşterea din realităţile de zi cu zi şi nu pe baze academice.”, spune psihologul.
Un fenomen medico-social care se poate transforma în patologie
”Acest fenomen medico-social a fost numit de specialiştii psihiatri „Sindromul Italia”. Fenomenul a fost pus în evidenţă în anul 2005 de doi psihiatri ucraineni şi a fost preluat, mai târziu, şi de către specialiştii psihiatri români. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic în tratatele de specialitate. Sindromul Italia nu este un sindrom depresiv, el reprezintă un fenomen medico-social ce include pacienta cu tulburări psihice şi familia acesteia rămasă în România. Fenomenul poate îngloba familia extinsă a pacientei. Dacă în România familia nu primeşte sprijin complex şi dacă în Italia condiţiile de muncă nu sunt corespunzătoare, se va putea vorbi în viitorul nu prea îndepărtat despre ”Sindromul Italia” ca patologie, şi nu ca fenomen medico-social”, a declarat dr. Petronela Nechita pentru Agerpress.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm, așadar, să urmăriți, din 4 iunie, Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, numai pe Libertatea.ro.
Vom lansa un scurt ghid pentru părinții plecați, cei rămași acasă și pentru copii, coordonat de psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc. Autorități și societate civilă vor dezbate în fiecare zi, din platoul Libertatea, problematica migrației și cum ne afectează ea pe toți. Și veți putea vedea și citi poveștile emoționante ale unor familii care au avut curajul să plece peste hotare, unii s-au întors, alții și-au luat familiile acolo, alții încă trăiesc despărțiți, dar și ale unor copii care trăiesc cu bunici sau alte rude, ale unor oameni mari care povestesc cum a fost să trăiască fără părinți. Am filmat în cele mai afectate zone, în Iași și Suceava, dar și în Milano, zonă din Italia unde sunt în jur de 150.000 de români. Cel puțin oficial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro